Polícia zadržala opozičného predáka Alexeja Navalného za dokument o premiérovi

Polícia zadržala opozičného predáka Alexeja Navalného za dokument o premiérovi Reprofoto youtube VOX

Ruská polícia dnes zadržala vodcu ruskej opozície Alexeja Navalného.

 

Oznámila to na twitteri jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová, ktorá neskôr agentúre Reuters povedala, že Navalnyj bol krátko potom opäť prepustený. Navalnyj bol zatknutý počas razie v moskovskej kancelárii svojho Fondu boja s korupciou (FBK).

"Navalnyj bol zadržaný s použitím sily a odvedený. ​​Nekládol odpor. Ostatní boli prepustení," uviedla Jarmyšová. Na twitteri zverejnila tiež zábery, ako polícia prerezáva dvere, aby sa do kancelárie k Navalnému a jeho spolupracovníkom dostala. Neskôr Jarmyšová oznámila, že opozičník je opäť voľný.

Navalnyj na twitteri napísal, že dôvodom razie je postoj FBK, ktorý odmieta zo svojho archívu odstrániť investigatívny film o ruskom premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi s názvom On vam nie Dimon (Pre vás žiadny Dimon). Dokumentárny film, ktorého názov tvorí zdrobnenina premiérovho mena, sa snaží zmapovať Medvedevov majetok.

Navalnyj založil FBK v roku 2011. Výsledkom vyšetrovania, ktoré viedol, boli články, v ktorých zo zneužitia moci a osobného obohacovania obvinil okrem iného Medvedeva, šéfa ruskej Národnej gardy Viktora Zolotova alebo prezidentského hovorcu Dmitrija Peskova.

V novembri rozhlasová stanica Echo Moskvy oznámila, že FBK podal žalobu na prezidenta Vladimira Putina pre podozrenie z neplnenia ústavných povinností. Putin podľa žaloby nedokázal protikorupčný fond ochrániť pred trestným stíhaním a tiež toleroval porušovanie ústavných záruk slobody slova.

FBK dlhodobo zápasí s problémami zo strany ruských úradov. Tento rok v auguste fond oznámil, že všetky jeho účty boli zablokované a že ruská kriminálna ústredňa začala jeho trestné stíhanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí. Začiatkom novembra moskovský súd schválil rozhodnutie ruského ministerstva spravodlivosti označovať Navalného protikorupčnú organizáciu za takzvaného zahraničného agenta financovaného z cudziny. Navalnyj to kritizoval s tým, že ruské úrady sa jeho fondu boja, pretože odhaľuje korupciu medzi predstaviteľmi štátnej moci.