Pavel Novotný vynadal Rusom v živom televíznom prenose: Hovoríte asi len lži! (VIDEO)

Pavel Novotný vynadal Rusom v živom televíznom prenose: Hovoríte asi len lži! (VIDEO) Reprofoto Rossija

Novotný v priamom prenose vyhlásil, že ruský názor nepovažuje za dôležitý.

 

Kvôli zámeru postaviť pomník takzvaným vlasovcom bývalý bulvárny novinár a teraz starosta pražskej mestskej časti Řeporyje Pavel Novotný v piatkovej relácii (00:33:45) "60 minút" ruskej štátnej televízie Rossija-1 čelil obvineniu z uctievania vojnových zločincov.

Vlasovci boli občania Sovietskeho zväzu, ktorí najprv bojovali po boku Nemcov proti Červenej armáde, ale v máji 1945 pomáhali oslobodiť Prahu. Príslušníkov takzvané Ruskej oslobodeneckej armády pod velením generála Andreja Vlasova pokladá Rusko za zradcov a kolaborantov.

V štúdiu ruskej televízie zaznela okrem iného argumentácia, že Vlasovci sa v májových dňoch vzopreli nemeckým jednotkám v snahe nakloniť si Američanov, do ktorých zajatia sa chceli dostať, lebo sa obávali sovietskeho zajatia. Jeden z účastníkov relácie vyhlásil, že jednotky maršala Ivana Koneva, ktorý velil sovietskym vojskám pri oslobodení časti Poľska a Čiech, museli v Prahe bojovať s nepriateľom aj potom, čo mesto vlasovci opustili. Zazneli tiež slová o tom, že Vlasov bol odsúdený v norimberskom procese s predstaviteľmi nacistického Nemecka.

Novotný poznamenal, že Konev dorazil do Prahy až deň po kapitulácii nemeckých vojsk a že v Norimbergu sa o vlasovcoch nehovorilo. Dodal, že sa nechystá staviať pomník priamo generálovi Vlasovovi, ale 300 príslušníkom takzvané Ruskej oslobodeneckej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Prahy v roku 1945. "Nič proti Rusku nemáme," povedal s tým, že ruský názor v danej veci "nás nezaujíma" .

„Usmievam sa, pretože hovoríte asi len lži. My nestaviame žiaden pomník Vlasovovi. To je absolútny nezmysel,“ povedal.

Jeden z moderátorov vlasovcov označil za vrahov, ktorí sa podieľali na potlačení varšavského povstania v roku 1944 a zabíjali Židov, Rusov, Poliakov, Nemcov, Ukrajincov, kohokoľvek. Novotný reagoval výzvou, aby jeho oponent už nikdy nehovoril o tom, že vlasovci strieľali Poliakov, a zdôraznil: "Vy ste postrieľali v Katyni 12.000 Poliakov, vy úbožiaci, čo pakt Ribbentrop-Molotov, čo si to vôbec dovoľujete hovoriť o strieľaní Poliakov?" Pripomenul tak zmluvu o neútočení medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom z roku 1939, pri ktorej si obe mocnosti de facto rozdelili Poľsko, a masaker poľských vojnových a civilných zajatcov z roku 1940, ktorý mala na svedomí sovietska tajná polícia NKVD a ku ktorému sa Moskva oficiálne prihlásila až v apríli 1990.

Rozhovor s Novotným bol obojstranne emotívny. "To, čo rozprávate v ruskej televízii, je úplne absurdné ohýbanie histórie. My sa tu tomu normálne smejeme v Českej republike," poznamenal starosta a o jednom z oponentov zapochyboval, či nie je opitý alebo sfetovaný. "Chápem, že ste zložitá osobnosť," reagovala naopak moderátorka na Novotného posunky či grimasy, zatiaľ čo jej kolega poznamenal, že starosta "melie samé nezmysly". "Prečo sa škeríte? Ste klaun alebo ste utiekol z blázinca?" pýtal sa moderátor Novotného, ​​ktorého vo finále označil za "hlupáka" a "ničomca".

O pomníku vlasovcom má zastupiteľstvo Řeporyja rozhodnúť 16. decembra. Zámer vytvoriť objekt vyvolal odmietavú reakciu ruskej diplomacie. Jej hovorkyňa tento týždeň označila podobné plány za zločinné prepisovanie dejín a za "absolútne príšernú iniciatívu", ktorá slúži reinkarnácii nacizmu. Český minister zahraničia Tomáš Petříček už skôr médiám povedal, že jeho úrad je s ruskou stranou v kontakte, ale že ide o záležitosť samosprávy, za ktorú nemôže rozhodovať vláda.

"Ja musím povedať a zdôrazniť, že za zahraničnú politiku zodpovedá vláda a sme demokracia, takže názory na niektoré veci sa môžu líšiť," povedal Petříček novinárom po rokovaní expertného tímu prezidenta Miloša Zemana k zahraničnej politike. Zdôraznil však, že ide aj o zodpovednosť. "Rešpektujem, keď miestna samospráva má svoje zámery, zároveň myslím, že by tiež komunálni politici mali rešpektovať nejaké dlhodobé smerovanie českej zahraničnej politiky," dodal šéf diplomacie.