Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO)

Markíza bude mať špeciálne Na telo aj dokument k 17. novembru (VIDEO) Reprofoto Markíza

Televízia Markíza nakrútila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pôvodný dokument s názvom NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE. Odvysiela ho v nedeľu, 17. novembra 2019, so začiatkom o 20:30.

Dokument NEŽNÁ 30 - CESTA K SLOBODE sa vracia k historickým udalostiam novembra 1989 na Slovensku a prostredníctvom archívnych záberov a výpovedí hlavných aktérov krok po kroku ukazuje priebeh Nežnej revolúcie od študentskej manifestácie 16. novembra 1989 až po zostavenie prvej nekomunistickej vlády.
Tvorcovia sa vybrali na autentické miesta, kde sa rozprávali s ľuďmi, z ktorých dramatické novembrové dni urobili revolucionárov, študentských lídrov a zakladateľov opozičného hnutia Verejnosť proti násiliu. Spolupracovali s historikmi z Historického ústavu SAV a Ústavu pamäti národa, ktorí tieto mladé dejiny skúmajú a objasnili, čo sa počas revolúcie dialo v Komunistickej strane, či ako na všetko reagovala vtedajšia tajná polícia (ŠtB). Vďaka archívnym záberom sa divák vráti o 30 rokov dozadu, prežije atmosféru tých dní a spozná zákulisie revolúcie, píše v tlačovej správe televízia.

"Snažili sme sa o to, aby divák dostal ucelený a zrozumiteľný obraz o tom, ako sa revolúcia udiala na Slovensku. Film je o tom, ako potreba jednotlivcov povedať režimu nie, prerástla do masových demonštrácií a zachvátila celú krajinu, ale aj o tom, či sa podarilo ideály Nežnej revolúcie spred 30 rokov naplniť," povedala spoluautorka a režisérka dokumentu Lenka Stanková.

Odporúčame aj: RTVS bude mať 17. novembra mimoriadne spravodajstvo (VIDEO)

Po dokumente Markíza odvysiela komédie Pelíšky (21:20) a Tankový prapor (24:00).

Špeciálne bude tiež nedeľné vydanie politickej diskusnej relácie Na telo, v ktorej moderátor Michal Kovačič v tradičnom čase o 13:00 privíta sociologičku a bývalú premiérku Ivetu Radičovú, jedného z najbližších spolupracovníkov prezidenta Václava Havla Michaela Kocába, prvého ponovembrového predsedu Komunistickej strany Petra Weissa a lídra revolúcie a neskôr politika Milana Kňažka.

Taktiež spravodajský portál TVNoviny.sk spustil pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie špeciálnu sekciu Nežná 30 v originálnom retro dizajne a s monotematickým obsahom.