Polícia: Podozrenia z otravy novinárky, ktorá náhle zomrela, sa nepotvrdili

Polícia: Podozrenia z otravy novinárky, ktorá náhle zomrela, sa nepotvrdili Reprofoto RTVS

Obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó vyslovil na začiatku roka podozrenie, že redaktorka RTVS mohla byť otrávená vraždiacim komandom, ktoré stojí za vraždou Kuciaka.

Vo veku 32 rokov na konci roka 2016 náhle zomrela televízna a rozhlasová reportérka RTVS Leona Kočkovičová Fučíková, ktorá prinášala spravodajstvo z juhu Slovenska..

V prípade podozrenia z otravy televíznej redaktorky vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry zastavil trestné stíhanie, oznámila dnes polícia.

Vo výpovedi podozrenie vyslovil obvinený Zoltán Andruskó.

Andruskó v jednej zo svojich výpovedí uviedol, že v lete 2016 zbieral neďaleko Nitry s Alenou Zsuzsovou jedovaté huby. Televízna redaktorka náhle zomrela na konci roka. Andruskó mal podozrenie, že mohla byť otrávená práve týmito hubami.

Podrobnosti: Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

Po výsluchu Andruskó začali kriminalisti ihneď informácie operatívne preverovať, píše polícia. Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry začal koncom marca tohto roku trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Vypočul viacerých svedkov a do konania pribral aj súdneho znalca z odboru zdravotníctva a farmácie.

"Vyšetrovateľ sa zaoberal všetkými skutočnosťami, ktoré úmrtiu redaktorky predchádzali. Posudzoval jej zdravotný stav, osobný aj pracovný život. Skúmal rôzne motívy vraždy, preveroval možné prepojenia na podozrivých. Preveroval aj pohyb podozrivých osôb v rozhodujúcom čase. Zo znaleckého posudku jednoznačne vyplýva, že smrť nenastala v dôsledku požitia jedovatých látok. Zo záverov vyšetrovania tiež vyplýva, že sa redaktorka nevenovala témam, pre ktoré by sa mohli podozriví cítiť ohrození. Viedla usporiadaný rodinný život v harmonickom manželstve, nemala žiadne finančné problémy. Na základe týchto skutočností je nepochybné, že skutok sa nestal," píše polícia.

Redaktorka bola na konci roka 2016 s rodinou na silvestrovskej lyžovačke, kde nič nenasvedčovalo tomu, že má nejaké zdravotné problémy. Počas večere zbadala, že má modriny, podľa JOJ neskôr jej stŕpla ruka a prišlo nevoľno, CT vyšetrenie ukázalo krvácanie do mozgu, upadla do bezvedomia, diagnostikovali jej akútnu leukémiu. Po dvoch dňoch v nemocnici zomrela.

Televízia JOJ kontaktovala manžela redaktorky. Podľa neho Alenu Zsuzsovú nepoznala a nevie o tom, že by mala vyhrážky, alebo strach. Kočnerovým kauzám sa podľa dostupných informácií počas svojej novinárskej kariéry nevenovala.

Podľa televízie JOJ je niekoľko možností, prečo Andruskó vypovedal o jej otrávení. „Zsuzsová mohla smrť novinárky využiť na to, aby zastrašila Andruskóa tým, že skončí rovnako, ak nebude poslúchať. O jej vyhrážkach aj vypovedal. Zsuzsová mohla mať tiež záujem na likvidácii Leony, no zomrela bez jej pričinenia. Existuje však aj možnosť, že Andruskóva výpoveď stojí na reálnom základe a Leona bola naozaj otrávená,“ povedal redaktor televízie JOJ Dárius Haraksin.