V roku 2020 vznikne nezávislá Asociácia televíznych vysielateľov

V roku 2020 vznikne nezávislá Asociácia televíznych vysielateľov FOto. Markíza

V štruktúre Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) dôjde začiatkom roka 2020 k zmene. Zatiaľ čo televízne a rozhlasové stanice plánujú pokračovať v spolupráci na všetkých relevantných mediálnych témach, v budúcnosti budú existovať rôzne formálne orgány zastupujúce oba typy médií.

Komerčné televízne stanice sa rozhodli vytvoriť samostatnú Asociáciu televíznych vysielateľov, ktorej zakladajúcimi členmi sú Markíza-Slovakia, s.r.o., Mac TV, s.r.o. a C.E.N., s.r.o., podobnú asociácii komerčných televíznych vysielateľov (AKTV) v Českej republike.
Vysielatelia o tom informujú v tlačovej správe z po štvrtkovom kongrese asociácie.

„Súkromné rádiá budú pokračovať v chránení svojich záujmov prostredníctvom doterajšej asociácie a sme pripravení pokračovať vo vzájomnej konštruktívnej spolupráci v oblastiach, ktoré nás spájajú a v ktorých sledujeme spoločný záujem.“ hovorí Ivan Antala, generálny riaditeľ Rádia EXPRES a viceprezident pre rádiovú sekciu ANRTS.

Odchod prevádzkovateľov televízneho vysielania z ANRTS sa udial po vzájomnej dohode a porozumení, že mediatypy televízia a rozhlas sa potrebujú sústrediť na vlastný rozvoj a legislatívu. Obidve audiovizuálne médiá však zostanú v úzkom kontakte a budú sa vzájomne podporovať vo všetkých spoločných záujmoch v rámci mediálnej sféry.

Asociácia televíznych vysielateľov sa chce predovšetkým aktívne podieľať na legislatíve televízneho vysielania a autorských práv a na formovaní slovenského televízneho trhu tak, aby boli tieto procesy v súlade s európskou audiovizuálnou legislatívou. Bude sa zasadzovať za korektné trhové prostredie na Slovensku a voľnú hospodársku súťaž. Jedným z najdôležitejších cieľov asociácie je aj naďalej ochrana slobody prejavu a slobodného šírenia informácií prostredníctvom televízneho vysielania. Asociácia tiež plánuje užšiu koordináciu s českými partnermi.

„Asociácia televíznych vysielateľov má pred sebou veľa úloh, ale aj vízií, ktoré nás povedú k budúcemu zmysluplnému rozvoju televízneho vysielania. Dnes už nikto nepochybuje o tom, že televízia ako médium sa mení a má mnoho možností na výber. K tomu potrebuje nielen energiu a investície, ale predovšetkým dobrú legislatívu a transparentný priestor, v ktorom bude môcť svoje plány uskutočňovať,“ hovorí Marcel Grega, generálny riaditeľ JOJ Group a prezident ANRTS.