Print this page

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV Foto: Omediach.com

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.

 

Informovala o tom dnes agentúra európskej justičnej spolupráce Eurojust, ktorá akciu koordinovala. Podľa vyjadrenia talianskej polície sa záťah týkal ilegálnych streamovacích služieb na internete.

Záťah organizovali vyšetrovatelia v Ríme a Neapole a podieľala sa na ňom polícia a justičné orgány z Nemecka, Francúzska, Holandska, Bulharska a Grécka. Zadržaných pri ňom bolo 23 ľudí rôznych národností, ktorí si podľa talianskej polície porušovaním autorských práv zarobili okolo 100.000 eur mesačne.

Do obehu púšťali cez nelegálne streamovacie stránky prenosy, ktoré boli majetkom platených televízií. Len v Taliansku sledovalo nelicencované relácie päť miliónov ľudí, uviedla polícia.

"Zločinci veľmi zručne využívali k podvodom najvyspelejšie a najefektívnejšie softvéry," uviedli zástupcovia Eurojustu. Skupina podľa nich používala zvláštne servery a programy, s ktorých pomocou otvárala zakódované televízne programy a znovu ich vysielala na svojich internetových streamoch za nižšie poplatky.

Podľa Eurojustu ide zatiaľ o ojedinelý prípad podobne úspešného zásahu proti podvodníkom, ktorí obchádzajú autorské práva platených televíznych kanálov. Poškodené televízie prišli podľa agentúry o 6,5 milióna eur a niektoré z nich sa kvôli tomu dostali do existenčných problémov.