Kočner odmietol obžalobu z falšovania zmeniek

Kočner odmietol obžalobu z falšovania zmeniek Foto: Markíza

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, dnes na súde odmietol obžalobu, podľa ktorej sa mal podieľať na falšovaní zmeniek v hodnote takmer 69 miliónov eur. Ich preplatenie žiadala jedna z Kočnerových firiem aj od televízie Markíza.


V kauze falšovania zmeniek ho polícia obžalovala spolu s bývalým riaditeľom Markízy a exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom. Tiež ten už skôr vinu poprel.

"Ak by (zmenky) boli sfalšované, tak by som ich nevymáhal prostredníctvom svojej firmy," povedal Kočner súdu dnes počas svojej viac než dvojhodinovej výpovede.

Rusko a Kočner sú podozriví z toho, že štyri zmenky sfalšovali tým, že na nich uviedli ako dátum vystavenia rok 2000, kedy bol Rusko vo funkcii šéfa Markízy. Podľa prokurátora boli ale zmenky v skutočnosti vyhotovené až po roku 2013, kedy Rusko už nebol riaditeľom a spolumajiteľom televízie.

Podľa zmeniek sa Rusko zaväzuje zaplatiť uvedenú sumu, ručiteľom má byť práve Markíza. Dokumenty sa nakoniec dostali do vlastníctva Kočnerovej firmy. Neboli ale zahrnuté v účtovníctve Markízy, ktorú ovláda americká skupina CME.

Odporúčame aj: Novinári Adam Valček a Monika Tódová odmietli byť dôverníkmi Kočnera (VIDEO)

Podľa médií Rusko nie je schopný dlžnú sumu uhradiť, povinnosť preplatiť zmenky by tak pripadla Markíze. V prípade jednej zo zmeniek už súd zatiaľ neprávoplatne rozhodol v neprospech televízie. Odvolací súd ale rokovania v kauze prerušil práve z dôvodu trestného stíhania Ruska a Kočnera.

Súd dnes odmietol návrh prokurátora, aby ako dôkaz pripustil predložené prepisy komunikácie Kočnera s inými osobami, ktoré polícia zaistila z Kočnerovho mobilného telefónu pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Predseda senátu rozhodnutie zdôvodnil tým, že súd požaduje predloženie celej komunikácie obžalovaného, ​​nielen tej časti, ktorá sa týka zmeniek. Podľa médií informácie z Kočnerovho mobilného telefónu okrem iného poukazujú na jeho kontakty s politikmi či predstaviteľmi justície.

Predchádzajúce pojednávanie vo veci zmeniek sa konalo v sídle Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Výsluch Kočnera sa kvôli prísnym bezpečnostným opatreniam uskutočnil v bratislavskej väznici. Kočnera, ktorý je v súvislosti s vyšetrovaním falšovania zmeniek vo väzbe od vlaňajšieho júna, tam polícia previezla z Leopoldova.