Kyjev chce spustiť ruskojazyčnú televíziu pre Donbas a Krym

Kyjev chce spustiť ruskojazyčnú televíziu pre Donbas a Krym Ilustr. foto RTVS

Nové ukrajinské vedenie chce vytvoriť ruskojazyčný televízny kanál, ktorý by mal na východe krajiny osloviť Ukrajincov hovoriacich po rusky a naklonených Moskve. Novinárom to v Kyjeve povedal pracovník kancelárie novozvoleného prezidenta Volodymyra Želenského. Rusko plán označilo za nezmyselný.

 

Podľa vicekancelára Kyryla Tymošenka Ukrajina v ruskojazyčnom Donbase prakticky prehrala informačnú vojnu, v ktorej súperila s Moskvou o zmýšľanie obyvateľov východu krajiny a okupovaného Krymu. "Stále je ale šanca to zvrátiť. Zaoberáme sa možnosťou spustiť ruskojazyčný kanál, ktorý by bol dostupný pre ľudí hovoriacich po rusky po celom svete," povedal Tymošenko. Kanál by riadil štát, ale jeho obsah by tvorili príspevky komerčných ukrajinských televízií, uviedol vicekancelár.

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Márie Zacharovovej je plán Kyjeva nezmyselný. "Vyhadzujú peniaze na oslovenie ruskojazyčnej verejnosti po celom svete, zatiaľ čo u seba doma v súlade s novým zákonom o jazyku používanie ruštiny obmedzujú," napísala hovorkyňa na facebooku.

Sporný jazykový zákon prijal ukrajinský parlament tento rok v apríli. Právna norma potvrdzuje ukrajinčinu ako jediný štátny jazyk. Úradníci musia plynule ovládať ukrajinčinu, povinne sa musí používať aj v armáde, polícii, na školách a na súdoch. Používanie ruštiny zákon nezakazuje, ukrajinčina je ale privilegovaným jazykom celej verejnej komunikácie.

Opozícia a ruskojazyčné ukrajinské spolky označujú zákon za diskriminačný a Moskva proti nemu ostro protestovala. Ruštinu na Ukrajine označuje za svoj rodný jazyk asi tretina populácie a ruský jazyk používa okolo 70 percent ukrajinských médií.