BBC ruší bezplatnú televíziu väčšine Britov starších ako 75 rokov, mnohých to pobúrilo

BBC ruší bezplatnú televíziu väčšine Britov starších ako 75 rokov, mnohých to pobúrilo Foto: Omediach.com

Milióny dôchodcov v Británii budú zrejme musieť budúci rok začať platiť za sledovanie televíznych kanálov verejnoprávnej vysielacej spoločnosti BBC.

 

Tá v pondelok oznámila, že plošná politika bezplatných televíznych licencií pre osoby staršie ako 75 rokov sa v júni 2020 stane minulosťou. Zadarmo budú môcť vysielanie sledovať už len v domácnostiach, kde aspoň jeden člen vo veku nad 75 rokov poberá dávky pre sociálne slabších.

BBC sa s britskou vládou v roku 2015 dohodla, že od nej budúci rok prevezme zodpovednosť za mantinel licencií pre seniorov. Spoločnosť ale uvádza, že zachovanie doterajšej úľavy by si vynútilo rušenie pracovných miest a relácií. "Nebolo to ľahké rozhodnutie ... Verím, že sme po zvážení všetkých argumentov záležitosť posúdili čo možno najspravodlivejšie," cituje denník The Guardian generálneho riaditeľa BBC Tonyho Halla.

Súčasná britská vláda nad oznámením vyjadrila sklamanie. "Jednoznačne sme hovorili, že chceme a od BBC očakávame pokračovanie tohto benefitu," povedal médiám hovorca vlády. Kabinet vraj požaduje, aby BBC skúmala ďalšie spôsoby podporovania starších obyvateľov.

Avizovaná zmena pravidiel by sa podľa BBC mohla dotknúť až 3,7 milióna dôchodcov. The Guardian napísal, že o bezplatnú licenciu prídu tri milióny domácností. "Krok zrejme nebude prijatý pozitívne. Vysielacia spoločnosť (BBC) má v kultúrnom živote Britov ústredné postavenie, jej televízne, rozhlasové a webové materiály sa každý týždeň dostanú k 92 percentám obyvateľov," komentuje agentúra Reuters.

Zvýhodnenie pre osoby staršie 75 rokov pôvodne zaviedla na prelome tisícročí vtedajší labouristická vláda. Ročný koncesionársky poplatok je teraz 154,5 libry za jednu televíziu a BBC uvádza, že pokračovanie v doterajšej úľave pre seniorov by ju do troch rokov stálo približne 745 miliónov libier, teda pätinu ročného rozpočtu.

Podľa opozičných labouristov nesie zodpovednosť za "škandalózne" obnovenie poplatku pre penzistov vláda. Člen vedenia strany Tom Watson pripomenul sľub konzervatívcov pred parlamentnými voľbami v roku 2017 o zachovaní doterajšieho režimu. "V dôsledku tohto oznámenia sa priťaží miliónom starších a izolovaných ľudí," povedal Watson.