Licenčná rada dostala sťažnosť na účasť predsedu KSS v relácii Najväčší Slovák (VIDEO)

Licenčná rada dostala sťažnosť na účasť predsedu KSS v relácii Najväčší Slovák (VIDEO) Foto: RTVS

RTVS sa rozhodla zavolať do relácie Najväčší Slovák do diskusnej relácie o niekdajšom komunistickom prezidentovi Gustávovi Husákovi predsedu KSS Jozefa Hrdličku.

Jozef Hrdlička je aktuálne kandidátom č. 1 na kandidátnej listine koalície KSS, Vzdor – strana práce vo voľbách do Európskeho parlamentu.
Podľa predsedu OKS Ondreja Dostála účasťou Hrdličku v relácii by mohlo prísť k porušeniu zákona. Preto dnes podal na Radu pre vysielanie a retransmisiu sťažnosť.

Odporúčame aj: Ďalší lapsus v Najväčšom Slovákovi: V RTVS obhajovali komunizmus

„Odvysielanie publicistickej relácie, v ktorej bude v rámci diskusie predseda KSS a kandidát č. 1 koalície KSS, Vzdor – strana práce Jozef Hrdlička vystupovať s obhajobou Gustáva Husáka, v čase mesiac pred voľbami do Európskeho parlamentu by mohlo ovplyvniť hlasovanie oprávnených voličov a tým by mohlo prísť k porušeniu zákazu ustanovenému v § 10 ods. 7 zákona o volebnej kampani,“ tvrdí Dostál, podľa ktorého účasť predsedu jednej politickej strany a top kandidáta jednej z kandidujúcich volebných koalícií v diskusii môže zvýhodniť túto stranu a koalíciu voči iným kandidujúcim politickým subjektom.

Odporúčame aj: TOP 10 Najväčšieho Slováka s Husákom, Jánošíkom či Hlinkom je najmenší problém tejto ankety

„RTVS dbá o to, aby naše programy spĺňali podmienky stanovené zákonmi, vrátane Zákona o volebnej kampani. V prípade hostí vystupujúcich v reláciách RTVS je potrebné posudzovať kontext, v akom títo hostia vystupujú,“ reagovala pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
„V prípade projektu Najväčší Slovák bude Jozef Hrdlička hodnotiť len osobu Gustáva Husáka v súlade s pravidlami projektu a nebude prezentovať seba, respektíve politický subjekt, za ktorý kandiduje za poslanca do Európskeho parlamentu,“ dodala.

„V predmetnom prípade nejde o dôležitú aktuálnu udalosť, ktorá by sa týkala jednej z kandidujúcich politických strán, ani o tému, ku ktorej by sa nemohol kompetentne vyjadriť nikto iný ako kandidát č. 1 jedného z kandidujúcich subjektov. Relevantnou okolnosťou je v tomto prípade aj téma relácie, ktorou je pôsobenie vrcholového predstaviteľa komunistickej strany, pričom hosťom relácie má byť súčasný predseda komunistickej strany,“ hovorí Dostál.