Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO)

Šefčovič sa už v prvej televíznej debate vymedzil voči Čaputovej (VIDEO) Reprofoto RTVS

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa už v prvej televíznej debate po sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta vymedzil voči právničke Zuzane Čaputovej, s ktorou bude 30. marca súperiť o hlasy voličov v druhom kole volieb.

 

Šefčovič poukázal na liberálne názory Čaputovej, ktorá so ziskom 40,57 percenta hlasov sobotňajše hlasovanie presvedčivo vyhrala. Pre Šefčoviča hlasovalo 18,66 percenta voličov.

"Pani Čaputová oslovila 40 percent ľudí, ktorí nemajú taký problém s témami, ktoré budú dôležité v diskusii. Či už je to pozitívne vnímanie otázky (migračných) kvót alebo otázky migrácie. Nech je to liberálny prístup k hodnotám, ktoré Slovensko dlho držalo nad vodou, a to hodnoty kresťanské, "povedal Šefčovič v debate v RTVS.

Šefčovič odmietol možnosť adopcie detí homosexuálnymi pármi, čo Čaputová v kampani označila za lepšiu možnosť, než aby maloletí vyrastali v detských domovoch. Šefčovič sa už skôr prihlásil k tradičnej rodine a ku kresťanským hodnotám, hoci sám v 80. rokoch vstúpil do komunistickej strany, ktorá v komunistickom Československu prenasledovala cirkvi.
Šefčovič sa sťažoval na údajnú neobjektívnosť niektorých médií voči svojej osobe. Ako príklad uviedol postup denníka SME, ktorý na svojej titulnej stránke sobotňajšieho vydania zverejnil ilustračné snímku hlasovacieho archu, ktoré na rozdiel od originálu neobsahoval mená odstúpených kandidátov a u niektorých kandidátov boli nesprávne uvedené ich volebné čísla. Denník pripustil, že ilustrácia bola nepresná, odmietol ale snahu o jeho zaťahovanie do predvolebného boja.

 

"To, na čom staviam, sú tradičné kresťanské hodnoty, a to je súcit a láska k blížnemu aj k ľuďom, ktorí sú minoritou. Považujem za dobré, aby sa krajina zjednotila na hodnotovom základe," reagovala Čaputová. Dodala, že jej liberálne názory nie sú súčasťou volebného programu a že ide o jej osobný postoj.

Kandidátka v kampani stavila na heslá o spravodlivom a poctivom Slovensku a na potrebu zmeny, ktorú po minuloročnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky požadovali ľudia na pochodoch. Odmietla tiež viesť útočnú kampaň.

Šefčoviča v prezidentských voľbách podporuje Smer.

Šefčovič v televíznej debate tiež povedal, že chce zjednotiť voličov, ktorým záleží na sociálnych hodnotách a na tom, aby Slovensko zostalo kresťanskou krajinou.

Tradičné hodnoty presadzovali v kampani aj ďalší dva prezidentskí kandidáti, Štefan Harabin a Marian Kotleba. Obaja získali dohromady štvrtinu hlasov. Ako Harabin, tak aj Kotleba v kampani slovne útočili na Čaputovou a Šefčoviča aj za ich proeurópske názory.