Izrael zaradil televíziu Hamasu k teroristickým organizáciám

Izrael zaradil televíziu Hamasu k teroristickým organizáciám Ilustr.foto

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes podpísal dekrét, ktorý označuje televíznu stanicu palestínskeho hnutia Hamas za teroristickú organizáciu.

 

Ide o satelitnú stanicu Al-Aksá, ktorá podľa Netanjahua vysiela programy šíriace nenávisť a umožňuje komunikáciu s agentmi Hamasu.

"Nielen že satelitná stanica al-Aksá poskytuje priestor pre relácie šíriace nenávisť, ale nedávno sa ukázalo, že spolu so sociálnymi sieťami ju Hamas používa na utajovanú komunikáciu so svojimi agentmi," oznámilo izraelské ministerstvo obrany, ktoré riadi Netanjahu.

Majiteľom stanice, ktorá začala v Pásme Gazy vysielať v roku 2006, je jeden z politických vodcov Hamasu Fathi Hamad. Za vojny medzi Hamasom a Izraelom v roku 2008 izraelské lietadlá sídlo stanice vybombardovali, ale televízia vysielala ďalej z pojazdného štúdia.

Vo vyhlásení izraelského ministerstva obrany sa tiež uvádza, že "pracovníci stanice, z ktorých mnohí pracujú pod krytím Hamasu, vysielajú tajné odkazy agentom pôsobiacim na Západnom brehu Jordánu a v Gaze s cieľom náboru a vojenskej mobilizácie".

Izrael, USA aj Európska únia Hamas radia k teroristickým organizáciám. Hamas neuznáva Izrael, v roku 2006 ale vyhral voľby na palestínskych územiach a od roku 2007 vládne Pásme Gazy. Izrael kvôli tomu zaviedol proti tomuto územiu blokádu. Od roku 2008 proti Hamasu viedol tri vojny. Momentálne obe strany dodržiavajú prímerie, ktoré ale narušuje násilie pri pravidelných palestínskych protestoch na hranici medzi Pásmom Gazy a Izraelom. Tridsiateho marca to bude rok, čo začali.