Zomrel herec, ktorý stvárnil Hercula Poirota (VIDEO)

Zomrel herec, ktorý stvárnil Hercula Poirota (VIDEO) Foto z filmu

Albert Finney bol shakespearovským klasikom aj filmovým Poirotom.

 

Vo veku 82 rokov zomrel britský herec Albert Finney, známy okrem iného ako belgický detektív Hercule Poirot vo filme Vražda v Orient Expresse z roku 1974.

 S odvolaním sa na umelcovu rodinu o tom dnes informoval denník The Guardian. Finney bol niekoľkokrát nominovaný na Oscara, ocenenie americkej filmovej akadémie ale nikdy nezískal.

Finney, ktorý bol tiež uznávaným divadelným hercom, sa pred filmovou kamerou objavil prvýkrát v roku 1960 v sociálne ladenom filme V sobotu večer, v nedeľu ráno.

Neskôr si zahral aj v historickom filme Tom Jones (1963), ktorý mu priniesol aj prvú nomináciu na Oscara.

Ďalšie nominácie prišli s Vraždou v Orient Exprese, ktorá bola natočená podľa predlohy Aghaty Christie a filmami Garderobier (1983), V tieni vulkánu (1984) a Erin Brockovich (2000). V roku 2012 sa objavil tiež v bondovke Skyfall.

Finney sa preslávil aj svojím odporom k publicite, nedával takmer žiadne rozhovory a povestným sa stalo jeho umenie povedať "nie". V roku 1980 napríklad odmietol Rád britského impéria a o 20 rokov neskôr pohrdol rytierskym stavom. "Prečo by som sa mal stať šľachticom za to, že robím prácu, ktorá ma baví? Nášho mliekára práca tiež baví, stále si píska a vyzerá veselo, ale rytiera impéria z neho nikto nerobí," vysvetlil Finney svoje pohnútky. V 60. rokoch tiež povedal "nie" slávnemu Laurence Olivierovi, ktorý chcel, aby ho vystriedal vo vedení britského národného divadla.