Britská televízia prichádza kvôli Netflix o státisíce koncesionárov

Britská televízia prichádza kvôli Netflix o státisíce koncesionárov Foto: Netflix

Britská televízia prišla počas uplynulého roka o 860.000 poplatníkov. Briti dávajú stále viac pred verejnoprávnou BBC prednosť streamingovým službám typu Netflix a Amazon Prime a z platenia televíznych poplatkov sa odhlasujú, napísal denník The Times.

 

Koncesionárske poplatky platia v Británii podľa týždenníka Der Spiegel iba tí, ktorí vlastnia televízor, alebo sú registrovanými používateľmi webovej stránky iPlayer, kde si relácie BBC môžu kedykoľvek prehrávať.

Televíziu vlani odhlasovali v priemere 2300 Britov denne a celkový počet odhlásení prvýkrát po piatich rokoch stúpol. Hoci niektorí prestali platiť napríklad aj z dôvodu, že sa sťahovali do spoločnej domácnosti s partnerom, ktorý už má prihlásený televízny prístroj.

Odporúčame aj: Netflix vypočul žiadosť divákov zo Slovenska

Internetovú televíziu má predplatenú už 9,78 milióna Britov. Predplatné Netflix, Amazon Prime alebo televízie Now TV vlastní viac ako 40 percent britských domácností. Netflix a Amazon Prime Video plánujú vďaka vyšším príjmom z predplatného investovať miliardy do pripravovaných relácií.

Peniaze naopak začínajú chýbať verejnoprávnemu médiu. Ročný poplatok za televíziu je v Británii podľa týždenníka Der Spiegel 150,50 libry. Ten je hlavným zdrojom jej príjmu. Základné predplatné Netflix stojí 5,99 libry mesačne, teda 72 libier ročne.

Dnešní britskí násťroční a mladí ľudia do 25 rokov televíziu sledujú asi o 40 percent menej, než tomu bolo ešte pred siedmimi rokmi, uviedol v lete spravodajský web BBC. Vo vekovej skupine nad 65 rokov sa neukázala žiadna zmena. Seniori v Británii sa na televíziu pozerajú v priemere viac ako 5,5 hodiny denne - presne 343 minút.