Z Ruska vyhostili ukrajinskú novinárku, ktorá sa zapojila aj do bitky v televízii, vo vlasti ju zavreli (VIDEO)

Z Ruska vyhostili ukrajinskú novinárku, ktorá sa zapojila aj do bitky v televízii, vo vlasti ju zavreli (VIDEO)

Ruské úrady vyhostili ukrajinskú novinárku, ktorá sa v Moskve usilovala o politický azyl ako odporkyňa režimu prezidenta Petra Porošenka.


Azyl však nedostala. Vyhostená bola potom, čo sa pred časom zapojila do bitky v televíznom štúdiu. Hneď po prekročení hraníc pri Charkove ju zadržali ukrajinské úrady kvôli podozreniu z vlastizrady. Oznámili to dnes ruské a ukrajinské médiá s odvolaním sa na advokátku žurnalistky známej v Rusku ako Jelena Bojková, na Ukrajine ako Olena Viščurová.

"Keď som s ňou hovorila naposledy, viezli ju na súd v Charkove kvôli uvaleniu väzby," povedala agentúre TASS jej obhajkyňa. "Práve teraz na ňu súd uvalil väzbu. Pošlú ju do väznice vo Ľvove, kde ju miestni vyšetrovatelia stíhajú podľa paragrafu o výzvach k porušeniu územnej celistvosti krajiny," dodala.

"Sú to strašná obvinenia, zo zločinov proti štátu," uviedla sama novinárka podľa agentúry RIA Novosti. "Ale verdikt ešte nepadol," dodala.

Bojkovú/Viščurovú podľa agentúry Interfax-Ukrajina v roku 2016 načas zadržala ukrajinská tajná služba SBU za výzvy na autonómiu Haliča, ktorej správnym strediskom je práve Ľvov. Potom, čo sa dostala na slobodu, utiekla do Ruska, kde bola častým hosťom v televíznych debatách, v jednej z nich v roku 2017 sa zapojila do bitky.

Advokátka tvrdí, že jej klientka bola z Ruska vyhostená nezákonne, pretože sa tak stalo na základe dokumentov s utorkovým dátumom a poznámkou, že proti tomuto rozhodnutiu sa možno počas desiatich dní odvolať. Deportácia sa teda podľa právničky odohrala na základe neprávoplatného rozhodnutia.