Televízia Netflix v Saudskej Arábii cenzurovala svoj program

Televízia Netflix v Saudskej Arábii cenzurovala svoj program

Americká internetová televízia Netflix zo svojej ponuky v Saudskej Arábii stiahla jeden diel seriálu Patriot Act s Hasanom Minhajom. Vyhovela sťažnosti saudskoarabských úradov.

 

V odstránenej epizóde je kritika Saudskej Arábie za vraždu novinára Džamala Chášukdžího.

Obsahom oficiálnej sťažnosti saudskoarabskej komisie pre komunikáciu a informačné technológie je údajné porušenie kybernetického zákona.

Podľa denníka Financial Times Netflix potvrdil, že epizóda nie je v ponuke od minulého týždňa. "Podporujeme umeleckú slobodu na celom svete a túto epizódu sme v Saudskej Arábii stiahli na základe odôvodnenej právnej požiadavky," stojí vo vyhlásení Netflix.

V seriáli vystupuje americký herec Hasan Minhaj a v danej epizóde hovorí, že je vhodný čas prehodnotiť vzťahy so Saudskou Arábiou. "A myslím to ako moslim a ako Američan," dodáva. Kritizoval kráľovstvo tiež za vedenie vojny v Jemene a označil Saudskú Arábiu za autokratický režim.

Chášukdží bol zavraždený vlani na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Saudská Arábia z vraždy obvinila 11 ľudí, avšak odmieta obvinenia, že ju nariadil korunný princ Muhammad bin Salmán.

Chášukdží žil posledný rok života v USA a písal pre denník The Washington Post. Komentátorka tohoto denník Karen Attiahová označila rozhodnutie Netflixu za škandalózne. "Hasan Minhaj v Patriot Act pôsobil ako dôrazný, čestný a zábavný hlas vzdorujúci Saudskej Arábii a Muhammadovi bin Salmanovi po Chášukdžího vražde. Poukázal tiež na Jemen. Je škandalózne, že Netflix stiahol jednu z epizód, v ktorej je kritika Saudskej Arábie," napísala Attiahová na twitteri.

Chášukdží do svojho odchodu zo Saudskej Arábie pôsobil ako poradca kráľovskej rodiny. Organizácia Novinári bez hraníc zaradila Saudskú Arábiu na rebríčku slobodu tlače medzi 180 štátmi na 169. miesto.