Novoročný prejav Andreja Kisku bol o Jánovi Kuciakovi a zmene v spoločnosti (VIDEO)

Novoročný prejav Andreja Kisku bol o Jánovi Kuciakovi a zmene v spoločnosti (VIDEO) Reprofoto RTVS

Prvý deň v roku vystúpil už tradične prezident SR Andrej Kiska krátko po poludní so svojim novoročným prejavom.

 

Pripomenul, že je to jeho posledný príhovor a ešte minulý rok predpokladal, že rok 2018 bude rok osláv okrúhlych výročí.

„Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmenila rok osláv a spomienok na rok, ktorý si budeme pamätať ako rok zápasu o slušnosť a spravodlivosť,“ povedal.

„Vražda dvoch mladých ľudí a jej dôsledky nás prinútili pozrieť sa priamo na seba. Pozrieť sa priamo na spoločnosť, v ktorej žijeme. Pozrieť sa priamo na štát, ktorý tvoríme a rozvíjame. Stratili sme nárok sklopiť zrak a uhnúť pohľadom. V roku 2018 sme si museli zložiť ružové okuliare pri písaní úspešného príbehu našej vlastnej krajiny, aby sme boli schopní čeliť znechuteniu, nedôvere a strate nádeje v lepšiu budúcnosť,“ dodal prezident Kiska, ktorý verí, že do roku 2019 vstupujeme ako silnejšia a odolnejšia spoločnosť.

Odporúčame aj: Novoročné vyhlásenie premiéra

Prezident pochválil ľudí za to, že prejavili názor a šli do ulíc a nepriamo spomenul aj iniciatívu Za slušné Slovensko.  "Vďaka vám, vďaka všetkým ľuďom, ktorí rozhorčenie, hnev aj strach premenili na poctivú snahu o lepšiu krajinu...

Chcem posmeliť všetkých, ktorým záleží na našej krásnej krajine, aby pokračovali v snahe o slušné a spravodlivé Slovensko. Aby ste sa nedali odradiť tým, že veci sa nemenia tak rýchlo, ako by sme si želali. Nedajte sa znechutiť tým, že mnohým politikom iba pomaly dochádza, čo sa v roku 2018 stalo.“