Pred maďarskou televíziou bola demonštrácia za nezávislé médiá

Pred maďarskou televíziou bola demonštrácia za nezávislé médiá Foto: Omediach.com

Okolo tisíc ľudí dnes večer opäť demonštrovalo za nezávislé verejnoprávne médiá pred sídlom maďarskej televízie obviňovanej, že je úplne v rukách vlády premiéra Viktora Orbána.

 

Medzitým sa vo vnútri budovy opoziční poslanci od nedeľňajšej noci domáhajú zverejnenia cieľov protestov z minulého týždňa, uviedla agentúra AFP. Vláda odsúdila demonštrácie ako výtržnosti, za ktorými je americký finančník George Soros, vnímaný ako úhlavný nepriateľ premiéra Orbána, a tiež poukázala na zodpovednosť opozície za násilie na týchto akciách.

Nevídané protesty vyvolala novela Zákonníka práce, prezývaná "otrocký zákon", ktorá zvýšila limit nadčasov z 250 na 400 hodín ročne. Tento krok, ktorý prakticky znamená zavedenie ďalšieho pracovného dňa v týždni, je podľa denníka The New York Times vyvolaný nedostatkom pracovných síl v Maďarsku. Nové predpisy umožňujú zamestnávateľom dohodnúť sa na nadčasoch priamo s pracovníkmi, teda obísť kolektívne vyjednávanie, a dávajú im tri roky na vysporiadanie platieb za nadčasy, namiesto doterajšieho jedného roka. Novelu, ktorú vláda vysvetľuje snahou umožniť ľuďom, aby si viac zarobili, podľa prieskumu agentúry Republikon Intézet odmieta 83 percent Maďarov.

Po skončení nedeľného protivládneho zhromaždenia v Budapešti sa časť demonštrantov zhromaždila pred budovou televízie. Ako uviedla agentúra MTI, trinásť opozičných poslancov potom využilo svoje právo vstúpiť do budovy, kde chceli v živom vysielaní prečítať petíciu s požiadavkami protestujúcich. Poslanci v budove strávili noc, ostraha im ale nedovolila vstúpiť do vysielania. Dvoch z nich ochranka nadránom silou prinútila budovu opustiť, tretí musel byť podľa AFP hospitalizovaný. Ostatní a novo prichádzajúci poslanci v budove zostávajú.

Opozičné strany sa podľa MTI dohodli na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu kvôli bezprecedentnému porušeniu imunity poslancov. Stalo sa tak podľa predáka opozičných socialistov Bertalan Tótha potom, čo predseda parlamentu László Kövér miesto debaty na túto tému presadil návrh potrestať pokutou vo výške tretiny mesačného platu opozičnej zákonodarca, ktorí demonštrovali priamo v snemovni.

V Budapešti v nedeľu asi 10.000 ľudí demonštrovalo proti úprave Zákonníka práce. Demonštrácie sa konali aj v ďalších piatich maďarských mestách. Išlo o štvrtý a zatiaľ najsilnejší protest počas piatich dní od schválenia novely minulú stredu.

Organizátori protestov ale chceli vyjadriť nesúhlas aj s aktuálnoue reformou súdneho systému, podporiť nezávislosť médií a pripojenie Maďarska k Európskej prokuratúre. Tieto požiadavky sa podľa spravodajského portálu 24.hu opoziční poslanci neúspešne pokúsili verejnosti predniesť vo vysielaní verejnoprávnej televízie MTVA.

"MTVA nehovorí o opozícii, nepozýva jej zástupcov do vysielania, nešíri jej vyhlásenie," poznamenal nezávislý server Index.hu.

Podľa maďarských komentátorov možno najnovšie udalosti vnímať ako znovuzrodenie maďarskej opozície, ktorá vystupuje v predtým nevídanej zhode. Na protestoch sa podieľajú ako liberálne strany, tak skôr vládni socialisti (MSZP) a pravicová strana Jobbik.

Provládne médiá naopak opisujú demonštrácie ako dielo niekoľkých stoviek profesionálnych výtržníkov z radov krajnej ľavice a pravice a predpovedajú, že práve kvôli rôznorodosti aktérov nepovedú protesty k žiadnym politickým dôsledkom.