Poslancov násilím vyviedli zo štátnej maďarskej televízie

Poslancov násilím vyviedli zo štátnej maďarskej televízie Ilustr.foto Omediach.com

Niekoľkí maďarskí opoziční poslanci sa v budove televízie domáhajú zverejniť ciele protestov, ktorých sa zúčastnili tisícky ľudí.

Maďarskí opoziční poslanci sa dnes už druhý deň domáhajú v sídle štátnej televízie, ktorá slúži Viktorovi Orbanovi, zverejnenia cieľov protestov z minulého týždňa. Do budovy podľa maďarských médií prenikajú ďalší zákonodarcovia, teraz sa ich tam nachádza pätnásť. Opozícia potom zvoláva na 18:00 novú demonštráciu, tentokrát za nezávislé verejnoprávne médiá.

Po skončení nedeľných protivládnych protestov v Budapešti sa časť demonštrantov zhromaždila pred budovou televízie. Ako uviedla agentúra MTI, trinásť opozičných poslancov potom využilo svoje právo na vstup do budovy, kde chceli v živom vysielaní prečítať petíciu s požiadavkami protestujúcich. Poslanci v budove strávili noc, bezpečnostná ostraha im ale neumožnila vstúpiť do vysielania. Dvoch z nich ochranka nadránom s použitím sily prinútila budovu opustiť, ostatní a novo prichádzajúci poslanci v budove zostávajú.

V Budapešti v nedeľu protestovalo asi 10.000 ľudí proti novele Zákonníka práce, ktorý volajú aj "otrocký zákon", zvyšuje limit na počet nadčasov pre zamestnancov. Demonštrácie sa konali aj v ďalších piatich maďarských mestách. Išlo o štvrtý a zatiaľ najsilnejší protest počas piatich dní od schválenia novely zákona minulú stredu.

Odporúčame aj: Provládne médiá v Maďarsku vytvorili dominantný konglomerát

Organizátori protestov chceli vyjadriť aj nesúhlas s aktuálnou reformou súdneho systému, podporiť nezávislosť médií a pripojenie Maďarska k Európskej prokuratúre. Tieto požiadavky sa podľa spravodajského portálu 24.hu opoziční poslanci neúspešne pokúsili verejnosti predniesť vo vysielaní verejnoprávnej televízie.

Podľa maďarských komentátorov možno najnovšie udalosti vnímať ako znovuzrodenie maďarskej opozície, ktorá vystupuje v predtým nevídanej zhode. Na protestoch sa podieľajú ako liberálne strany, tak skôr vládni socialisti (MSZP) a pravicová strana Jobbik.

Novela Zákonníka práce umožňuje, aby zamestnanci ročne odpracovali až 400 nadčasových hodín namiesto doterajšieho limitu 250 hodín. Podľa prieskumu agentúry Republikon Intézet to odmieta 83 percent Maďarov.

Maďarský parlament minulý týždeň odhlasoval tiež kontroverzný zákon, ktorý dáva ministrovi spravodlivosti právomoc vymenovať predsedu správnych súdov a dohliadať na ich rozpočet. To podľa kritikov narúša deľbu moci a podkopáva princípy právneho štátu.