Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu

Popoluška má tento rok vlastnú známku aj výstavu Foto: Barrandov

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je nielen pre divákov na Slovensku a Česku, ale aj v Nemecku jedným zo symbolov Vianoc.

 

Film v sviatočné dni ponúkne aj niekoľko nemeckých televízií, s jeho hlavnou postavou sa ale ľudia môžu stretnúť aj na novo vydaných známkach, mnoho suveníroch alebo na výstave na východonemeckom zámku Moritzburg, kde sa rozprávka natáčala.

45. výročie premiéry kultového filmu sa rozhodla nemecká firma PostModern pripomenúť zvláštnou edíciou známok, ktoré je možné kúpiť online alebo napríklad na vianočných trhoch v Drážďanoch. Na dvojici známok v hodnote 60 centov sú fotografie Popolušky v podaní Libuše Šafránkovej. Kým na prvej snímke sa ešte smutná Popoluška musí v šedivom oblečení pachtiť s ťažkou prácou, na tom druhom už rozkvitla v šťastnú princeznú s korunkou na čele. V oboch prípadoch fotografie sprevádza text s nemeckým názvom filmu Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.

"Od roku 1973 sa tento film v predvianočnom čase každoročne objavuje na televíznych obrazovkách. Už mnoho rokov má nielen kultový charakter, ale je pre veľa ľudí neoddeliteľne spojený s Vianocami. Tak ako žiadna iná rozprávka dokážu Tri oriešky pre Popolušku okúzľovať rovnakou mierou mladých aj starších, "zdôvodnila poštová firma voľbu motívu.

O tom, že to tak skutočne je, svedčia aj dlhé rady ľudí, ktorí v predvianočnom čase pravidelne aj desiatky minút čakajú pred saským zámkom Moritzburg, aby si mohli pozrieť výstavu o česko-nemeckom filme a jeho vzniku, ktorá tu je už po niekoľkýkrát. Aktuálna verzia výstavy, ktorá zostane otvorená do 3. marca budúceho roka, návštevníkom na 450 metroch štvorcových ponúka množstvo informácií i zábavu.

Môžu sa dozvedieť napríklad o tom, ako mohol scenár k snímke napísať František Pavlíček, ktorému komunisti zakázali činnosť v kultúre, alebo prečo po nasadení umelého snehu východonemeckej výroby ešte pol roka po natáčaní zapáchalo okolie zámku po rybách. Expozícia v nemčine a češtine vysvetľuje tiež to, prečo východonemeckí filmári požadovali, aby Popoluška bola sebavedomá a samostatná, alebo prečo filmového Juráška hrajú dva odlišné kone.

Výstava, ktorá je s výnimkou pondelka otvorená každý deň od 10 do 17 hodiny, je interaktívna. Návštevníci si môžu napríklad vyskúšať Popoluškine šaty alebo sa pokúsiť získať vlastný oriešok, ktorý v "rozprávkovom lese" nájde ďalšie využitie. Kto chce, tak si môže na záver zatancovať po boku figurín Popolušky a princa alebo si zmerať svoju topánku s Popoluškinou topánočkou.

Popoluška ale tento rok v Nemecku nie je k videniu len na známkach a na výstave v Moritzburgu. Napríklad v Míšni, ktorá leží kúsok od filmom presláveného zámku, ju návštevníci nájdu aj na hrnčekoch, čajoch alebo na sladkostiach. V západonemeckom Frankfurte nad Mohanom zasa môžu záujemcovia 11. decembra zájsť do tunajšej opery, kde sa film režiséra Václava Vorlíčka bude premietať za živého hudobného sprievodu veľkého symfonického orchestra. Podobné predstavenie sa v decembri uskutoční aj v Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Drážďanoch a ďalších mestách.

Celonemecké publikum si potom rozprávku bude môcť vychutnať napríklad na Štedrý deň na poludnie alebo 25. decembra dopoludnia na verejnoprávnej televízii ARD. Tradične ju ale vysielajú v iných termínoch aj regionálne štúdiá verejnej služby, takže si ju nemecké publikum môže cez sviatky pozrieť niekoľkokrát.