RTVS prichystala k 100. výročiu vzniku ČSR špeciálny program

RTVS prichystala k 100. výročiu vzniku ČSR špeciálny program Reprofoto RTVS

Jednotka odvysiela v nedeľu 28. októbra o 8:55 ďalší diel česko-slovenskej vedomostnej súťaže Ahoj, republika!

 

Táto časť relácie je venovaná posledným rokom ČSR. Diváci v nej dostanú informácie o stavbe opevnení na hraniciach republiky, nemeckej hrozbe, ale aj o odhodlaní Čechov a Slovákov bojovať za spoločný štát. Tentokrát budú súťažiť deti z gymnázia zo Zlína a z Trenčína. O 20:30 je na programe záznam slávnostného koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, ktorým otvoril svoju jubilejnú 90. koncertnú sezónu. Zazneli na ňom Metamorfózy Eugena Suchoňa, Vyšehrad Bedřicha Smetanu a Novosvetská Antonína Dvořáka pod dirigentskou taktovkou Ondreja Lenárda. Po ňom bude o 22:00 nasledovať premiéra koprodukčného filmu RTVS Masaryk. Historická dráma rozpráva o životnej etape diplomata a politika Jana Masaryka z obdobia Mníchovskej dohody.

Foto: RTVS

 

 

Niekoľko premiér má na nedeľu naplánovaných aj Dvojka. Prvou z nich je o 20:10 Svetlé miesto. Dokumentárny film približuje príbeh mesta Luhačovice, na pozadí ktorého sa odohralo historické zblíženie Čechov a Slovákov, vznik spoločného štátu aj jeho rozpad. O 21:05 odvysiela v premiére analytický dokumentárny film Andrej Hlinka, otec národa? Film režisérky Vladimíry Sakrányovej predstavuje Andreja Hlinku v kontexte jeho doby, ale i dnešnej reality. Dokumentárny film Magická osmička - Rok 1918 - ilúzie a skutočnosť prináša nový pohľad na realitu a okolnosti na doteraz prezentované a živé legendy okolo vzniku prvej predvojnovej ČSR. Na záver tematického večera o 23:00 Dvojka uvedie koncert Mám rozprávkový dom so slovenskými a českými speváckymi hviezdami.

Odporúčame aj: Markíza a Nova chystajú mimoriadnu reláciu s Pellegrinim a Babišom

Rádio Slovensko si pripomenie 100 rokov vzniku Československa prostredníctvom spoločného vysielania s Rádiožurnálom Českého rozhlasu z hraničného priestoru Kohútka. V nedeľu 28. októbra sa v ňom od 14:00 do 16:00 predstavia herci Martin Huba, Bolek Polívka, hokejové legendy Dárius Rusnák a Jiří Králik, naživo zahrajú skupiny No Name a Chinaski. O spoločných dejinách budú hovoriť historici Adam Hudek a Oldřich Tuma a režisér Jiří Svoboda. Do vysielania sa zapoja aj reportér ČRo Rádiožurnál na Slovensku Ľubomír Smatana a slovenský reportér v Čechách Boris Kršňák. Program sa bude vysielať priamo z pojazdného štúdia Airstream na Kohútke. O moderovanie sa postará dvojica českých moderátorov Hana Shánělová a Jan Pokorný, na slovenskej strane Ivana Ilgová a Roman Bomboš.

Storočnici spolužitia Slovákov, Moravanov a Čechov sa Rádio Regina venuje rôznou formou počas dlhšieho obdobia v rôznych špecializovaných hudobno-slovných reláciách. V pondelok 29. októbra pozýva verejnosť na nahrávanie Made in Czech & Slovakia. V Štúdiu 5 Slovenského rozhlasu odznejú od 18:00 skladby a texty Jaroslava Ježka, Jana Wericha a Jiřího Voskovca, Mariána Vargu, Dady Klementovej, Milana Rúfusa, Jiřího Šlitra či Jiřího Suchého.

Odporúčame aj: České televízie pripravili k 100 výročiu vzniku ČSR špeciálne vysielanie

Rádio Devín pripravilo od 14. do 25. októbra verejný projekt Československé dni v Rádiu Devín. V rámci neho sa uskutočnil aj koncert legiend českého a slovenského folku. Záznam prvej časti, v ktorej vystúpia Edo Klena a Dagmar Andrtová Voňková, odznie v sobotu 27. októbra o 15:30. Poslucháči si o 18:00 môžu vypočuť premiéru hudobného fíčra o slovenskej, českej a československej hudbe a jej kontextoch. O 20:00 prinesie Rádio Devín naživo symfonický koncert zostavený z veľkej klasiky českej a slovenskej hudby Bedřicha Smetanu, Jána Cikkera a Vítězslava Nováka. V rámci verejného podujatia vznikla v spolupráci českého Rádia IVO a slovenského divadla Gasparego improvizovaná rozhlasová hra Sto rokov naživo, ktorá je na programe o 21:30. Záznam koncertu Rezidenčného súboru Rádia Devín Quasars Ensemble bude znieť éterom od 22:50.

V nedeľu 28. októbra o 14:30 odvysiela Rádio Devín v programe Nevšedná hudba piesne Marty Kubišovej z jej albumu Balady a songy. O 16:00 prinesie spolu s Rádiom Vltava priamy prenos slávnostného koncertu Symfonického orchestra Českého rozhlasu. V Dvořákovej sieni pražského Rudolfina odznejú diela Eugena Suchoňa, Leoša Janáčka a Antonína Dvořáka. Koncert, ktorý sa koná pod záštitou českého prezidenta Miloša Zemana, je spoločným projektom Českého rozhlasu a RTVS. O 19:30 pokračuje druhá časť záznamu koncertu českého a slovenského folku. Účinkujú v nej Vladimír Merta a Trojka Zuzany Homolovej. O 21:00 pripravilo Rádio Devín rozhlasovú hru Meteor padá do nebe, ktorá pojednáva o úlohe Milana Rastislava Štefánika pri vzniku Československa. V hlavnej úlohe sa predstaví Ján Gallovič. Jazzový klub špeciál sa o 22:30 bude venovať tradíciám česko-slovenskému jazzu. Hudobník Ján Babič sa bližšie pozrie na československé jazzové súvislosti a hudobný projekt Jazz za železnou oponou.