Obama, Clintonovci, Soros a CNN sa mali stať obeťami bombového útoku

Obama, Clintonovci, Soros a CNN sa mali stať obeťami bombového útoku Reprofoto CNN

Dva týždne pred voľbami do amerického Kongresu vyvolali v krajine veľkú nervozitu správy o funkčných bombách, rozosielaných od začiatku týždňa popredným politikom Demokratickej strany a televízii CNN, ktorá kritizuje politiku vládnych republikánov.

 

Voľby sú mimoriadne ostro sledované vzhľadom k možnému víťazstvu demokratov vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktoré by výrazne skomplikovalo realizáciu zámerov prezidenta Donalda Trumpa. Výbušné zariadenia boli včas v zásielkach zaistené.

Rúrkovou bombu naplnenú trhavinou dostal bývalý demokratický prezident Barack Obama. Prakticky rovnaká výbušnina prišla aj na adresu Hillary Clintonovej, Trumpovej protikandidátky v prezidentských voľbách a manželky exprezidenta Billa Clintona, a miliardára a štedrého sponzora demokratov Georgea Sorosa.

Kvôli rovnakému výbušnému zariadeniu bola dnes evakuovaná budova spoločnosti Time Warner v New Yorku, v ktorej sídli redakcia televízie CNN. Polícia navyše oznámila, že k výbušnine útočník priložil obálku so zatiaľ nezisteným bielym práškom. Adresátom bol spolupracovník CNN, bývalý šéf CIA a vyhlásený Trumpov kritik John Brennan.

O okolnostiach nálezov podľa denníka The New York Times zatiaľ nie sú bližšie informácie. Polícia novinárom oznámila, že v pokuse o atentát na Sorosa a Clintonovú a zrejme aj v prípade trhaviny pre Obamu a CNN išlo o rúrkovou bombu asi 15 centimetrov dlhú, nadžganú výbušnou látkou. Nikto sa k zodpovednosti neprihlásil, takže o motívoch sa zatiaľ nič nevie, uviedol newyorský denník.

Správy o nebezpečných zásielkach tým ale neskončili. Televízia MSNBC oznámila, že policajti zabavili podozrivú zásielku, ktorá bola adresovaná bývalému ministrovi spravodlivosti vo vláde Baracka Obamu Erikovi Holderovi. Exminister Holder bol prvým Američanom tmavej pleti v tejto funkcii.

V kalifornskom San Diegu bola dnes podľa agentúry AFP evakuovaná kvôli podozrivému balíčku kancelária Kamaly Harrisovej, senátorky za Demokratickú stranu. O podozrivom balíčku, ktorý dostala jej kancelária, informoval novinárov tiež demokratický politik a newyorský guvernér Andrew Cuomo. Neskôr sa ukázalo, že zásielka nebola nebezpečná.

Bezpečnostná služba amerického Kongresu oznámila, že vo svojej marylandskej centrále zadržala podozrivú zásielku určenú demokratickej poslankyni Snemovne reprezentantov Maxine Watersovej. Obsah zásielky skúma FBI. Televízia CNN s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedla, že nie sú žiadne signály naznačujúce podiel zahraničných teroristov na rozosielanie výbušnín.

Prezident snahy o útok trhavinou odsúdil. "Tieto zbabelé pokusy nemôžeme tolerovať. Všetkých, ktorí volia násilie, čo najrozhodnejšie odsudzujem," vyhlásil Donald Trump. "Tajná služba Spojených štátov a ďalšie policajné zložky vec vyšetrujú a nasadia všetky sily k ochrane kohokoľvek, kto by bol týmito zbabelcami ohrozený," uviedla prezidentská hovorkyňa Sarah Sandersová.

Newyorský senátor Bill de Blasio oznámil, že žiadne reálne riziko mestu nehrozí. Radnica však rozhodla o tom, že v New Yorku zvýši bezpečnostné opatrenia. Hillary Clintonová poďakovala prezidentskej ochranke za to, že zistila nebezpečný predmet dlho pred tým, než sa mohol dostať do jej domu. Cuomo očakáva, že ďalšie zásielky budú pokračovať.

Filantrop a politický aktivista Soros je častým terčom tvrdej kritiky konzervatívnych skupín a na jeho adresu zaznievajú vyhrážky mnohých antisemitov. Nedávno bol v konzervatívnych médiách krivo obvinený, že financuje karavanu migrantov, ktorá zo stredoamerických štátov mieri k americkým hraniciam.

Clintonovci sa v týchto dňoch zapojili do kampane pred blížiacimi sa kongresovými voľbami a obchádzajú volebné zhromaždenie demokratických kandidátov. Demokratov kandidujúcich v novembrových voľbách aktívne podporuje aj Obama.