V Spravodajstve RTVS dalo výpoveď 12 nespokojných novinárov

V Spravodajstve RTVS dalo výpoveď 12 nespokojných novinárov Reprofoto Spravodajske odbory RTVS

Dnes dalo v RTVS naraz výpoveď dvanásť novinárov, prevažne z televízie, ale aj z rozhlasu.


Z RTVS odcházajú redaktori Pavol Kalinský, Filip Minich, ktorí pracovali v RTVS 10 rokov, zahraničná redaktorka Alexandra Minich, Tomáš Mrva, Katarína Jánošíková, Zuzana Kovačič Hanzelová, Katarína Kozinková, Peter Valovič, Simona Blehová, Ivana Lövingerová, rozhlasová redaktorka Lucia Osvaldová, Daniela Hajčáková. "Dnes, 31. mája 2018, sme sa dvanásti rozhodli podať výpovede. RTVS sme mali, máme a budeme mať radi. Naše rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Máme deti, hypotéky aj záväzky, ale hlavne - máme túto prácu veľmi radi. Nedokážeme ju však za týchto okolností v RTVS robiť rovnako svedomito ako doteraz. Čaká nás dvojmesačná výpovedná lehota. Ak sa generálny riaditeľ Jaroslav Rezník rozhodne odvolať manažment spravodajstva, sme ochotní sa dohodnúť na stiahnutí výpovedí," napísali na facebooku a pridali k tomu aj videoodkaz, na ktorom je aj štvorica redaktorov, s ktorými vedenie spravodajstva bez zásadného vysvetlenia v apríli ukončilo spoluprácu.

Ide o novinárov, ktorí kritizovali pomery v spravodajstve a podpísali sa pod otvorený list.

Výpoveď dali potom, ako minulý týždeň Jaroslav Rezník na spoločnom stretnutí so zástupcami Spravodajských odborov RTVS zamietol takmer všetky ich požiadavky.

Podrobnosti: Rezník zamietol všetky požiadavky nespokojných redaktorov, až na jednu

„Zo siedmich požiadaviek vedenie RTVS prijalo len jednu, bohužiaľ tú menej podstatnú - aby boli porady pre všetkých členov redakcie na Slovensku online a robil sa z nich zvukový záznam,“ oznámili Spravodajské odbory RTVS.

odchod oznámili na facebooku videoodkazom.

Aktualizácia 14:55: Reakcia vedenia RTVS na odchod 12 ľudí z spravodajstva: Chod redakcie bude zabezpečený