Rezník predstavil vlastného mediátora, redaktori zatiaľ o ničom nevedia

Rezník predstavil vlastného mediátora, redaktori zatiaľ o ničom nevedia Reprofoto RTVS

Na dnešnom rokovaní Rady RTVS generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník  povedal, že mediátorom, ktorý má zlepšiť komunikáciu v spravodajstve, bude na požiadanie vedenia Attila Lovász, riaditeľ sekcie národnostného vysielania.

 

Rezník zároveň oznámil, že budúci týždeň sa stretne so zástupcami Spravodajských odborov RTVS a bude sa s nimi rozprávať o požiadavkách, ktoré predložili parlamentu.

"Už mesiace čakáme na stretnutie s generálnym riaditeľom. Doteraz sa neuskutočnilo. Naposledy sme sa cez novinárov dozvedeli, že stretnutie s odbormi bude tento týždeň. Už teraz je jasné, že sa do konca týždňa neuskutoční,“ povedala pre Omédiách.com zástupkyňa Spravodajských odborov redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Odporúčame aj: Rezník: Pripadám si, ako keby som sledoval film Vrtieť psom (VIDEO)

"Zatiaľ nás nikto nekontaktoval ani v prípade mediácie. Mená mediátorov sa dozvedáme len z médií. Vzhľadom na to, že manažment už viackrát komunikoval cez médiá nepravdivé veci, nevieme sa k tomu vyjadriť a počkáme si na oficiálne pozvanie," dodala.

Odporúčame aj: Spravodajské odbory RTVS píšu Rezníkovi: Situácia v redakcii ohrozuje vysielanie

Attila Lovasz bol v minulosti redaktorom Rádia Slobodná Európa, neskôr pôsobil v rôznych maďarsky vysielajúcich či píšucich médiách. V RTVS, kde má na starosti vysielanie pre národnostné menšiny, pracuje od roku 2011.

Lovasz má byť pokusom o interné riešenie sporu vo vnútri RTVS. Požiadali sme ho o stanovisko, nechcel sa k tomu vyjadrovať.

Mediátorom v spore niektorých redaktorov spravodajstva a vedenia chcel byť nedávno aj Slovenský syndikát novinárov. Mediácia skončila fraškou. Zástupca syndikátu, ktorý sa považuje za mediátora, namiesto vyriešenia sporu sa na facebooku pohádal s kritickým redaktormi.