Švajčiari v referende odmietli zrušenie koncesionárskych poplatkov

Švajčiari v referende odmietli zrušenie koncesionárskych poplatkov Ilustr.foto: STV

Švajčiari v dnešnom referende jasne odmietli zrušenie koncesionárskych poplatkov za verejnoprávny rozhlas a televíziu. Proti ich zrušeniu hlasovalo 71,6 oprávnených voličov. Informovala o tom agentúra ATS.


Švajčiari zároveň odsúhlasili (84,1 percent hlasov) zachovanie dane z pridanej hodnoty a priamej federálnej dane, ktoré sú dvoma hlavnými zdrojmi príjmov Švajčiarskej konfederácie. Volebná účasť presiahla 54 percent, čo je vyššie ako priemer posledných rokov.

Švajčiarske domácnosti posielajú ročne 451,10 frankov (392 eur) spoločnosti Billag, ktorá je poverená vyberaním koncesionárskych poplatkov. Proti poplatkom sa postavila iniciatíva "No Billag", ktorá si vymohla konanie referenda. Zástancovia poplatkov tvrdili, že by ich odvolanie mohlo v krajine so štyrmi úradnými jazykmi výrazne obmedziť prevádzku verejnoprávnych médií a oslabiť demokraciu.

Verejnoprávna mediálna skupina SRG SSR, ktorá zastrešuje niekoľko rozhlasových a televíznych staníc, je financovaná zo 75 percent z koncesionárskych poplatkov. Zamestnáva - priamo alebo nepriamo - asi 13.500 ľudí.

Poplatok sa od budúceho roka zníži na 365 frankov (asi 317 eur). Platiť by ho však mali všetci, teda aj tí, ktorí televíziu či rádio nemajú. Úrady argumentujú tým, že mnoho ľudí sleduje televíziu a počúva rozhlas prostredníctvom internetu.

Referendum o zrušení poplatkov za rozhlas a televíziu sa v roku 2010 konalo napríklad aj na Slovensku. Stroskotalo na nízkej účasti, ktorá dosiahla len 22,8 percent. Potrebná pritom bola nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.