RTVS upozorňuje na podvodníkov s koncesiami

RTVS upozorňuje na podvodníkov s koncesiami

Falošní vyberači koncesionárskych poplatkov vymáhajú poplatky telefonicky aj osobne.

 

 

Rozhlas a televízia Slovenska upozorňuje na podvodníkov, ktorí volajú hlavne starším ľuďom pod zámienkou, že nezaplatili koncesionárske poplatky a vyhrážajú sa im exekúciou. Vedenie RTVS sa od týchto praktík dištancuje a ľudí dôrazne upozorňuje, aby nikomu nič neplatili. Na podvodníkov upozornila RTVS včera vo svojom vysielaní.

Podvodníci sa predstavujú ako zamestnanci RTVS. RTVS ako príklad uviedla prípad dôchodkyne Anny. „Povedal mi, že mám vysoké nedoplatky za koncesie a povedal, keď nezaplatím, tak že budem mať z toho veľké následky," povedala dôchodkyňa, ktorá žiadne dlhy nemá.

RTVS na dlh neupozorňuje osobne ani telefonicky. „Vždy, keď sa vyskytne, že niekto nezaplatil z akéhokoľvek dôvodu ten jeden mesiac a platí prostredníctvom SIPO, tak dostane v ďalšom mesiaci upomienku, ktorá zase príde zo Slovenskej pošty prostredníctvom SIPO," povedal Vladimír Šujan, ktorý má v RTVS na starosti výber poplatkov.

Neprehliadnite: Všetko o platení, úľavách na koncesionárskych poplatkoch, kontakty aj vzor čestného vyhlásenia

Keďže prípadov je viac, generálny riaditeľ RTVS vyzýva k opatrnosti. „Rozhodne RTVS nepoužíva takýto postup a nepostupuje alebo nepristupuje k vymáhaniu poplatkov metódou telefonátov alebo spôsobom, ktorý oslovuje ľudí napriamo," povedal Václav Mika. RTVS upozorňuje, „ak sa vám telefonicky ozvú ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú zamestnanci RTVS a oznámia vám, že máte podlžnosti, neposkytujte im žiadne osobné údaje a nič neplaťte."