Farmár, reklama a zlá ochrana maloletých dostali na JOJ pokuty

Farmár, reklama a zlá ochrana maloletých dostali na JOJ pokuty Foto: JOJ

Rada bude posudzovať objektívnosť v spravodajstve TA3 a Markízy.

 

 

Na dnešnom zasadnutí Rady pre vysielanie a retransmisiu sa finančné pokuty ušli len spoločnosti MAC TV, ktorá je za JOJ, Plus a WAU. Pokutu 3 319 eur dostal vysielateľ za to, že v septembri minulého roka na Pluske pri filme Šerif Ned Blessing odvysielal viac reklám, ako povoľuje zákon.

Ďalších 3 500 eur dostala JOJ za nesprávne označenie upútavky na film Princ z Perzie: Piesky času v októbri minulého roka a za nesprávne označenie vhodnosti v textových programoch pri seriáloch C.S.I. Miami, C.S.I. Las Vegas.

Už tradične dostala JOJ sankciu aj za Farmára hľadá ženu. Konkrétne 1 500 eur za porušenie ustanovenia o ochrane maloletých vo vysielaní v septembri minulého roka, obsah nebol vhodný pre vekovú kategóriu do 15 rokov, ako bol označený.

Ďalších 1 500 eur dostala JOJ za to, že nedodala súvislý záznam vysielania zo septembrovej časti Súdnej siene.

Rada začala aj viacero správnych konaní -  pri Markíze a TA3 bude posudzovať, či v spravodajstve nedošlo k porušeniu ustanovenia o objektívnosti a nestrannosti - v Televíznych novinách Markízy 12. decembra v príspevku Plynárenstvo žralokom a v reportáži Schudobnieme ešte viac zo 6. januára. Pri TA3 si posvieti na reportáž Dva roky bez elektriny z 15. decembra minulého roka a v reportáž Poslanecký prieskum z 29. 1. 2013.

Zároveň rada začala správne konanie voči Markíze pre podozrenie, že počas vysielania reklamných blokov Vy nám taký, šéfe! v decembri minulého roka vysielala hlasnejšie, ako povoľuje zákon.
Rada začala správne konanie aj voči MAC TV za nedodanie 11 súvislých záznamov vysielania z decembra 2012 a januára 2013.