Kino Lumière ako jediné kino v strednej Európe uvedie film o kapele Pearl Jam

Kino Lumière  ako jediné kino v strednej Európe uvedie film o kapele Pearl Jam Foto: SFÚ

Hudobný cyklus Music & Film v Kine Lumière prinesie na plátno v utorok 24. októbra dve unikátne projekcie.

Ako jediné kino v strednej Európe odpremieta film o slávnej americkej rockovej kapele Pearl Jam: Let's Play Two (2017). Filmová podoba koncertného albumu skupiny, ktorý vyšiel 29. septembra tohto roku, obsahuje o desať piesní viac a Eddieho Veddera ukazuje nielen ako spevácku hviezdu. Film sa premieta o 18.00 a 20.30 hod.

„Veľmi ma teší narastajúca priazeň divákov. V septembri sme na projekcii filmu David Gilmour v Pompejách privítali už päťtisíceho diváka v cykle Music & Film. A októbrová projekcia filmu Pearl Jam: Let's Play Two bola za pár dní vypredaná a museli sme pridať ďalšiu," hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu a zároveň veľký fanúšik kapely Pearl Jam. „Pearl Jam som chcel veľmi v kine zahrať, pretože ich spoločný koncert s Neilom Youngom, často označovaným ako ´krstný otec grungeu´, patrí k mojim najväčším koncertným zážitkom. Žiaľ, nepodarilo sa mi zohnať kvalitný nosič s dokumentom Camerona Crowa Pearl Jam Twenty, preto ma potešila informácia, že spolu s koncertným albumom vzniká i dlhometrážny film pre kiná. Snažil som sa obrátiť na jeho producenta, no bez úspechu. Vtedy mi jeden z pravidelných návštevníkov nášho cyklu na Facebooku napísal, aby som skúsil kontaktovať režiséra na Instagrame. Ozval sa mi v priebehu pár minút a všetky základné veci boli dohodnuté," približuje Ulman pozadie, ako sa podarilo dostať film na Slovensko.

Filmová podoba koncertného albumu kapely Pearl Jam: Let's Play Two, ktorý vyšiel 29. septembra tohto roku, obsahuje zábery z koncertov v Chicagu v roku 2016, ktoré sa konali 20. a 22. augusta na záver severoamerického turné kapely. Dopĺňajú ich archívne zábery z vystúpenia v chicagskej koncertnej sále Metro v roku 1992, vzdialenej len jeden blok od štadiónu, a tiež niekoľko piesní z improvizovaného koncertu na streche fanúšikmi obľúbenej krčmy Murphy's nachádzajúcej sa oproti štadiónu. Podľa Ulmana „film prevedie divákov 25-ročnou históriou kapely od ich debutu Ten a piesní Even Flow, Jeremy, Alive až po Lightning Bolt z ich ostatného rovnomenného štúdiového albumu."

Režisérom filmu je renomovaný režisér a fotograf, držiteľ troch nominácií na cenu Grammy, Danny Clinch, ktorý s kapelou Pearl Jam spolupracuje už veľmi dlho. V roku 2006 režíroval dokument o ich turné v Taliansku, ktorý vyšiel pod názvom Immagine in Cornice v roku 2007 na DVD. Film Pearl Jam: Let's Play Two (2017) je jeho druhou dlhometrážnou spoluprácou s kapelou. Režíroval pre nich aj videoklip k piesni Mind Your Manners či klipy k sólovým projektom speváka Eddieho Veddera. O vzniku filmu Pearl Jam: Let's Play Two hovorí, že „prípravy na nakrúcanie začali krátko po tom, ako sa kapela rozhodla zahrať dva koncerty na legendárnom štadióne Wrigley Field v Chicagu. Požiadali ma, aby som to nakrútil a ja som s nadšením súhlasil." Film tiež v sebe spája hudbu a šport. Danny Clinch v ňom ukazuje jedinečný vzťah speváka Eddieho Veddera k mestu, štadiónu a bejzbalovému klubu Chicago Cubs, ktorý vlani po viac ako sto rokoch vyhral Svetovú sériu ligy MLB. „Začleniť do filmu históriu Wrigley Field a jeho okolia sme mali v pláne od samého začiatku," pokračuje Clinch. „A skutočnosť, že Cubs práve vtedy vyhrali Svetovú sériu, bola pre nás darom. Urobilo to film oveľa zaujímavejším." Vo filme účinkujú členovia skupiny Pearl Jam: Eddie Vedder, Stone Gossard, Mike McCready, Matt Cameron, Jeff Ament, tiež bejzbalový tím Chicago Cubs a fanúšikovia.

Film Pearl Jam: Let's Play Two mal celosvetovú premiéru 3. októbra 2017 v 250 mestách v 12 krajinách. „Teraz k nim pribudla Bratislava a Slovensko sa tak stalo jedinou krajinou v strednej Európe, v ktorej sa film hrá," hovorí Ulman a upozorňuje už aj na novembrovú projekciu cyklu Music & Film. „Nabudúce sa stretneme vo štvrtok 23. novembra na projekcii filmu The Last Waltz z roku 1978, ktorým si pripomenieme 75. narodeniny jeho režiséra Martina Scorseseho. Je to dokument o poslednom koncerte kapely The Band, ktorá sprevádzala Boba Dylana. Rozlúčiť sa s ňou prišli slávni hudobníci z konca 60. a začiatku 70. rokov minulého storočia."