SASKA: Najmenšie množstvá marihuany by nemali byť trestné, pripravujeme pozmeňujúci návrh

Trnavský okresný súd dnes odsúdil pána Jozefa Šipoša na 15 rokov väzenia a na trest prepadnutia majetku za výrobu konopných mastí. Podľa strany Sloboda a Solidarita (SASKA) je takéto neprimerané trestanie neakceptovateľné, a to najmä v porovnaní s trestami napríklad za vraždu alebo zabitie. Poslanci SASKY preto pripravujú k novele trestného zákona pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by najmenšie množstvá marihuany nemali byť trestné.

„Už ako ministerka spravodlivosti som sa aktívne postavila k tomu, aby sme nastavili novú drogovú trestnú politiku, ktorá by zahŕňala užívateľov aj spracovateľov marihuany. Jednak sme chceli presadiť, aby bola presne stanovená jasná gramáž, ktorá je trestná, pretože to z aktuálnej právnej úpravy nevyplýva. Zároveň by mali byť opätovne posudzované a prehodnotené všetky prípady, ktoré už boli rozhodnuté. Toto, žiaľ, z novely vypadlo,“ uviedla tímlíderka SASKY pre spravodlivosť Mária Kolíková.

Spolu s ostatnými poslancami národnej rady za SASKU pripravuje pozmeňujúci návrh k novele trestného zákona. „Jednak v ňom zavedieme pre sudcov povinnosť prehodnotiť už rozhodnuté prípady, čo by sa týkalo aj prípadu pána Šipoša. Keby bol jeho prípad posudzovaný podľa novej drogovej trestnej politiky, rozhodnutie by bolo jednoznačne iné. Okrem povinnosti pre sudcov bude náš návrh obsahovať aj časť, podľa ktorej by nemalo byť najmenšie množstvo marihuany ani trestné,“ dodala M. Kolíková.