Rok od začiatku totálnej vojny proti Ukrajine si pripomenieme celodenným programom

Rok od začiatku totálnej vojny proti Ukrajine si pripomenieme celodenným programom

Už dvanásť mesiacov sa susedná Ukrajina hrdinsky bráni ruskej vojenskej agresii, útokom na civilné ciele a na energetickú infraštruktúru. Toto smutné výročie si v piatok 24. februára 2023 pripomenieme prostredníctvom benefičného podujatia Slovensko pre Ukrajinu. Podujatie sa uskutoční v Bratislave na Námestí Nežnej revolúcie a v priestoroch Starej Tržnice. Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátor Hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo.

Hlavným organizátorom podujatia Slovensko pre Ukrajinu je iniciatíva Mier Ukrajine. Jeho partnermi sú Hlavné mesto - BKIS, Stará Tržnica, RTVS, Donio.sk, Kto pomôže Ukrajine a Ukrajinské kultúrne centrum.

Program bude celodenný

V piatok 24. februára od 12.00 hod sa bude na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou konať program v  rámci priestoru nazvaného „Malá Ukrajina“. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať ukrajinské jedlo, zoznámiť sa s vodičmi, ktorí dodávajú pomoc priamo na Ukrajinu a zapojiť sa do zaujímavých aktivít aj s deťmi.

O 18.00 hod. sa v tomto priestore začne verejné zhromaždenie. Pripravený program na pódiu prevedie publikum 12 mesiacmi totálnej vojny proti Ukrajine. Podujatie vyvrcholí o 20.30 hod. v Starej Tržnici benefičným koncertom Slovensko pre Ukrajinu.

Vyjadrujeme solidaritu

„Ukrajina vo svojom boji za svoju ale aj európsku slobodu obetovala už desaťtisíce životov,“ hovorí Lucia Štasselová z iniciatívy Mier Ukrajine. „Cieľom nášho podujatia je vyjadriť Ukrajincom v tomto boji podporu a solidaritu a odsúdiť brutálnu agresiu ruského teroristického štátu,“ dodáva Marián Kulich, jeden z ďalších členov iniciatívy.

Vystúpenia slovenských a ukrajinských hudobníkov a ďalších významných osobností celému Slovensku sprostredkuje prostredníctvom priameho prenosu RTVS. Diváci ho budú môcť sledovať v piatok 24. februára v čase 20.30 – 22.30 hod. na Jednotke.
„Teší ma, že RTVS sa ako partner môže pripojiť k tomuto významnému podujatiu a sprostredkovať ho divákom. Som presvedčený, že práve verejnoprávne médium má povinnosť podporovať takéto dôležité iniciatívy a výzvy a prispieť aj takýmto spôsobom k pomoci tým, ktorí ju najviac potrebujú. Preto sa pravidelne spájame s projektami, ktoré pomáhajú tým najzraniteľnejším“, vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Pomoc pre vojnové siroty

Každý deň sú na Ukrajine ostreľované mestá a dediny, zomierajú nielen vojaci, ale aj civilné obyvateľstvo. Tisícky ukrajinských detí prišli vo vojne o jedného, alebo dokonca oboch rodičov. Dôležitou súčasťou podujatia Slovensko pre Ukrajinu je preto výzva na podporu ukrajinských vojnových sirôt.

Výťažok výzvy s názvom „Slovensko pre ukrajinské siroty”, ktorá beží na fundraisingovej platforme Donio bude týmto deťom pomáhať v spolupráci s neziskovou organizáciou Children Heroes. „Srdečne ďakujeme všetkým darcom, ktorým nie je osud detí, ktoré zostali kvôli nezmyselnej vojne proti Ukrajine bez jedného alebo oboch rodičov, ľahostajný,“ hovorí Zuzana Suchová správkyňa Donio n.f..

Podpora desiatok osobností

Podporu Ukrajine, Ukrajincom na Slovensku ako aj všetkým Slovákom pomáhajúcim napriek ťažkým časom sa účasťou na podujatí rozhodli podporiť nasledovné osobnosti:
Zuzana Smatanová, Sima Magušinová, Daniel Špinar, Mila Medvedovská, Lash a Gray, Sisa Feher, Superar detský zbor, Polina UK, Yulia UK, Vidiek, Martin Staňo, Patrik Herman, Gregor Mareš, Ludwig Bagin, Sajfa, Veronika Ostrihoňová, Rišo Stanke, Eva Pavlíková, Henrieta Mičkovicová, Alexander Ňusi Barta, Ferko Kovár, Anna Šišková, Katka Brychtová a zástupcovia pomáhajúcich MVO a občianskych iniciatív.