Lacná novinka z IKEA dokáže ušetriť tisícky litrov vody ročne

Lacná novinka z IKEA dokáže ušetriť tisícky litrov vody ročne Foto: Ikea

IKEA predstavuje perlátor ÅBÄCKEN, ktorý prináša cenovo dostupné riešenie, ako znížiť spotrebu vody z kohútika až o 95 %. Ak sa používa v režime jemného rozprašovania, môže priemernej slovenskej domácnosti ušetriť zhruba 60€ ročne. Perlátor ÅBÄCKEN bude na Slovensku v predaji od októbra za 6,99€.

Aby IKEA splnila cieľ ešte viac znížiť spotrebu vody v domácnostiach, spojila sily so startupom Altered. Výsledkom je inovatívny perlátor ÅBÄCKEN. Perlátor ÅBÄCKEN sa dá nasadiť na ktorúkoľvek vodovodnú batériu IKEA a väčšinu štandardných batérií na trhu. V režime jemného rozprašovania pritom dokáže znížiť prietok vody až na 0,25 l/min a v štandardnom režime na 1,9 l/min.

Perlátor ÅBÄCKEN dokáže pomôcť so šetrením vody aj v kuchyni. V porovnaní s klasickými kuchynskými batériami s prevzdušňovačom dokáže v režime jemného rozprašovania ušetriť až 95 % vody (čo predstavuje 11 497 litrov vody ročne) a v štandardnom režime 66 % vody (7 884 litrov vody ročne). Pri porovnaní s klasickými kuchynskými batériami bez prevzdušňovača ÅBÄCKEN ušetrí v režime jemného rozprašovača 97,5 % vody (21 353 litrov vody ročne) a v štandardnom režime 81 % (17 739 litrov vody ročne). Vďaka tomu perlátor ÅBÄCKEN nepomáha ušetriť len vodu, ale aj energiu, ktorá sa spotrebuje na ohrievanie vody.

„V priemernej slovenskej domácnosti, kde žijú traja ľudia, môže ÅBÄCKEN inštalovaný na batériu bez perlátora pomôcť ušetriť viac ako 21 300 litrov vody ročne, čo predstavuje úsporu zhruba 60 €,“ hovorí Martina Hlisnikovská z tímu udržateľnosti IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.
Foto: Ikea
Perlátor ÅBÄCKEN bude na Slovensku v predaji za 6,99€. „Uvedomujeme si, že väčšina ľudí, ktorí bojujú s nedostatkom vody, má aj obmedzené finančné zdroje. Preto je dôležité vyvíjať cenovo dostupné riešenia, ktoré sa dajú využiť vo väčšine domácností. To však nie je možné dosiahnuť bez inovácií a spolupráce,“ vysvetľuje Hanna Carleke, vedúca kúpeľňového sortimentu IKEA. „Pri vývoji perlátora ÅBÄCKEN sme museli prekonať množstvo výziev ako napríklad zmestiť sa do našej cieľovej ceny výrobku, nájsť udržateľnejší materiál a vyrovnať sa pri práci s pandemickými obmedzeniami. Sme však radi, že výrobok sa tento rok v októbri konečne dostane k zákazníkom,“ dodáva Hanna Carleke.

Inovácie v oblasti úspory vody sú čoraz dôležitejšie. V súčasnosti až tretina svetovej populácie nemá prístup k zdravotne nezávadnej pitnej vode, pričom v roku 2030 nebudú mať prístup k čistej vode a hygienickým zariadeniam miliardy ľudí. Približne 10 % všetkej sladkej vody sa spotrebuje v domácnostiach. IKEA sa preto zaviazala, že bude ľuďom pomáhať šetriť vodou práve doma. Už teraz majú všetky sprchy a vodovodné batérie IKEA zabudovaný úsporný regulátor prietoku, ktorý zabezpečuje optimálny prúd vody.

IKEA sa zaviazala, že bude zlepšovať kvalitu a dostupnosť vody naprieč celým svojim hodnotovým reťazcom. Súčasťou týchto snáh je aj potreba prehodnotiť sortiment a ponuku jedla, používané suroviny aj výrobné postupy a pomôcť ľuďom znížiť si doma spotrebu vody.

„IKEA chce viac než miliarde ľudí poskytnúť inšpiráciu a možnosť žiť zdravý a trvalo udržateľný život v rámci možností našej planéty. K tomuto cieľu sa približujeme tým, že ľuďom poskytujeme atraktívne, zaujímavé a cenovo dostupné výrobky, vďaka čomu je takýto život dostupný pre čo najviac ľudí a nie je len luxusom pre zopár vyvolených,“ vysvetľuje Lena Julle, manažérka pre trvalú udržateľnosť v sortimente IKEA zo spoločnosti IKEA of Sweden. „Sme presvedčení, že každý domov v sebe ukrýva množstvo príležitostí. Šetrenie vodou je dôležitá súčasť trvalej udržateľnosti a každý by podľa nás mal mať možnosť prispieť k nemu.“