Úvod školského roka sa mnohým predražil o desiatky eur

Začiatok nového školského býva pre rodiny školopovinných detí finančne náročný. Tento rok to navyše podčiarkuje aj inflácia v dvojciferných číslach. Tá sa premietla do plošného zdražovania, vrátane zošitov aj učebníc a mnohí rodičia tak na výbave pre školákov budú musieť šetriť. Takmer 60 % rodín využije to, čo z predchádzajúcich rokov deťom zvýšilo, a dokúpi len nevyhnutné veci. Len menej ako tretina slovenských rodičov bude nakupovať úplne všetko nové – od aktovky, cez boxy na jedlo až po teplákovú súpravu na telesnú výchovu. Tri štvrtiny pritom predpokladajú, že ich náklady na školskú výbavu sa oproti minulému roku zvýšia o desiatky až stovky eur. *

Inflácia zamiešala kartami aj pri školských potrebách

S novým školským rokom nová taška, peračník, pravítka, tepláky či obuv? Kým v minulosti novú výbavu do školy doprialo svojim ratolestiam množstvo rodičov, dnes to už nie je samozrejmosťou. Len samotná príprava žiakov do školských lavíc stála rodičov minulý rok v priemere 200 až 300 eur a tento rok to bude ešte drahšie. Ak k tomu prirátame aj nevyhnutné veci ako zošity či niektoré učebnice, suma za kompletnú výbavu pre školáka sa môže vyšplhať dokonca ešte vyššie. Opodstatnené obavy rodičov z nákladnejšieho úvodu roka naznačujú aj informácie zo štatistického úradu. Podľa dostupných informácií vzrástli medziročne ceny napríklad farbičiek, pier či papúč o takmer 12 %, školských zošitov v priemere o 15 %, obyčajných ceruziek dokonca o viac ako 21 %. „Výbava pre školáka tak môže predstavovať pre rodinný rozpočet podstatne vyššiu záťaž než v minulosti,“ upozorňuje Lenka Kalafut Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

Väčšina rodičov očakáva, že za výbavu pre školáka zaplatia o stovku viac

Podľa prieskumu,*ktorý si dala vypracovať Poštová banka, až 44 % rodičov predpokladá, že s nadchádzajúcim školským rokom minie na zabezpečenie potrieb pre školáka v priemere o 50 až 100 eur viac než vlani. Približne 20 % opýtaných odhaduje, že do svojich školopovinných detí v septembri zainvestuje viac až o dve stovky. Naopak, štvrtina rodičov si myslí, že ich náklady nebudú v porovnaní s minulým rokom vyššie ako 50 eur. K tým najoptimistickejším scenárom sa prikláňajú predovšetkým ľudia z Trnavského kraja, kde s pár desiatkami eur navyše ráta až 29 % opýtaných. Najhoršie to vidia rodičia v žilinskom regióne. Tam vyše 23 % respondentov odhaduje navýšenie sumy na školskú výbavu o viac ako dve stovky.

Aj aktovka z minulého roka sa ráta

Výrazné zdražovanie núti Slovákov rozmýšľať viac ekonomicky aj udržateľne a veľa rodín chce šetriť, na čom sa dá. Takmer 60 % opýtaných plánuje dokupovať len to, čo je nevyhnutné. Inak chcú, aby ich deti využili všetko z minulého roka, prípadne po starších súrodencoch. Len 28 % slovenských rodičov bude nakupovať úplne všetko nové a necelých 12 % opýtaných uviedlo, že tento rok pred začiatkom školského roka nebudú deťom nakupovať nič.

Najšetrnejší sú ľudia v Prešovskom a Trenčianskom kraji

Nákup nových vecí pre školákov preferujú rodičia najmä v Banskobystrickom, Nitrianskom a Košickom kraji, kde sa k tejto možnosti prikláňa viac ako 35 % opýtaných. Najšetrnejší sú, naopak, ľudia z Prešovského kraja. Tam plánuje „recyklovať“ veci z predchádzajúceho roka vyše 66 % respondentov a v Trenčianskom kraji túto možnosť preferuje dokonca viac ako 73 % opýtaných. V tomto regióne sa zároveň len 14 % rodičov vyjadrilo v prospech nákupu novej školskej výbavy. Spomedzi tých, ktorí neplánujú robiť na začiatku školského roka žiadny nákup, je najviac ľudí z Bratislavského kraja – až 17 %. Nie každá rodina sa však zaobíde pred začiatkom školského roka bez nákupov, čo potvrdia najmä rodiča budúcich prvákov. Ak už teda nakupovať musíte, vyhnite sa zbytočnému míňaniu: „Pri nákupoch pred začiatkom školského roka nenakupujte bezhlavo a nárazovo, ale hľadajte výhodné akcie. Preferujte zvýhodnené školské sety, ktoré obsahujú viacero položiek za zľavnenú cenu. Zamerajte sa nielen na dizajn, ale aj na funkčnosť vecí, ich trvácnosť a cenu, ktorá nadmerne nezaťaží váš rodinný rozpočet. Zodpovedné a rozumné nakupovanie ušetrí vaše finančné prostriedky a neohrozí ekonomickú stabilitu,“ uzatvára Lenka Kalafut Lendacká.

Na budúci školský rok si začnite sporiť už teraz

Tretina Slovákov je bez úspor, extrémne náročnú situáciu majú jednorodičia s nezaopatrenými deťmi. „Financie, ktoré sú v úvode školského roka potrebné, nemusia rodinný rozpočet nevyhnutne zruinovať. Riešením je pravidelné sporenie, vďaka ktorému dokáže rodina postupne tvoriť potrebnú sumu bez toho, aby to výraznejšie zaťažilo rozpočet. Sporiť sa dá už od pár eur mesačne, dôležitá je však pravidelnosť. Peniaze, ktoré sporíte, nenechávajte na bežnom účte, vyberte si vhodný typ sporenia s výhodným úročením,“ radí Kalafut Lendacká.

Užitočné sporenie s úrokom 5,5 %

S Užitočným sporením Poštovej banky je možné nastaviť si sporenie tak, aby bolo čo najvyhovujúcejšie. Sporiť je možné od sumy 10 eur až po 50 eur mesačne. Atraktívnu úrokovú sadzbu 5,5 % ročne získa každý, kto si zriadi v Poštovej banke spolu so sporením aj osobný Užitočný účet, pričom úrok má garantovaný po celú dobu sporenia. Viazanosť je pri Užitočnom sporení 12 alebo 24 mesiacov. Za zriadenie a vedenie sporenia nie sú žiadne poplatky.

*Prieskum pre Poštovú banku uskutočnila agentúra 2muse