Hypertenzia mnohokrát nebolí. Jej neliečenie však môže mať fatálne následky

Hypertenzia už dávno nie je ochorením len seniorov. Na vysoký krvný tlak sa liečia pacienti v produktívnom veku, ale aj deti. Hypertenzia však často nebolí. Cievna mozgová príhoda alebo srdcový infarkt je niekedy prvým a v najhorších prípadoch aj posledným prejavom neliečeného ochorenia. Základom úspešného predchádzania tejto chorobe a jej fatálnym dôsledkom je prevencia, dostatočný pohyb a vhodná životospráva.

 

Vysoký krvný tlak patrí k najčastejším chorobám srdca a cievneho systému a spolu s fajčením, cukrovkou, vysokou hladinou tukov v krvi a obezitou je jedným z najzávažnejších rizikových faktorov cievnych mozgových príhod, ischemickej choroby srdca a ďalších prejavov aterosklerózy.

„Počet liečených hypertonikov na Slovensku je vrcholom ľadovca. Predpokladá sa, že zhruba polovica hypertonikov sa nielen nelieči, ale o svojom ochorení ani nevie. Vysoký krvný tlak tak môže mať na Slovensku vyše 1,5 milióna obyvateľov, čo je skutočne veľmi vysoké číslo. Dôležité je pravidelne absolvovať preventívne prehliadky a v domácom prostredí si v pokoji občas zmerať krvný tlak. Pokiaľ zistíte jeho vyššie hodnoty, obráťte sa na svojho ošetrujúceho všeobecného lekára,” radí Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska. Všeobecný lekár má podľa jej slov možnosť pacienta nielen kompletne vyšetriť a urobiť EKG, ale aj vykonať moderné vyšetrenie cievneho systému a 24-hodinový monitoring výšky krvného tlaku. A to všetko na jednom mieste, bez cestovania. Neliečená hypertenzia môže totiž okrem spomenutých ochorení viesť aj k poškodeniu zraku, obličiek, k problémom s pamäťou či k demencii.

Pacient často nemusí mať žiadne prejavy ochorenia. Spozornieť by však mal pri bolestiach hlavy, krvácaní z nosa či pri bolesti na hrudníku. Na vysoký krvný tlak sa minulý rok liečilo 809 831 poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Z toho bolo takmer 56 % žien a viac ako 44 % mužov. Na hypertenziu sa v roku 2021 liečilo až 449 detí a mladých do 19 rokov.

Celkové náklady na liečbu vysokého krvného tlaku sa minulý rok vyšplhali na 82 250 800 eur. Najväčšiu skupinu hypertonikov tvoria poistenci vo vekovej kategórii nad 60 rokov, je ich takmer 586-tisíc. Táto choroba je však čoraz častejšie diagnostikovaná aj u omnoho mladších ľudí. V súčasnosti sa na ňu lieči viac ako 224-tisíc poistencov VšZP pod 60 rokov.

Najväčšia zdravotná poisťovňa aj v tomto smere vyšla svojim poistencom v ústrety a ako prvá zdravotná poisťovňa zabezpečila pacientom s vysokým krvným tlakom komplexnú starostlivosť priamo v ambulancii všeobecného lekára, vďaka čomu už nemusia čakať ani sa objednávať k odbornému lekárovi. „Diagnostiku i liečbu vybraných skupín pacientov s artériovou hypertenziou komplexne zabezpečí ich všeobecný lekár na jednom mieste. Okrem toho sme rozšírili zdravotnú starostlivosť u všeobecných lekárov aj o komplexnú diagnostiku a liečbu zvýšenej hladiny cholesterolu a ostatných porúch premeny tukov. Výskyt vysokého krvného tlaku je totiž úzko spojený s výskytom aterosklerózy a zvýšených hodnôt niektorých tukov v krvi. Týmto krokom sme prispeli k tomu, aby sa tieto ochorenia diagnostikovali čo najrýchlejšie a čo najdostupnejšie,“ priblížila Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP. VšZP má u všeobecných lekárov pre dospelých zazmluvnené aj stanovenie kardiovaskulárneho rizika, vďaka čomu je možné nielen vyhodnotiť rizikovosť poistencov, ale aj včas ovplyvniť iné riziká srdcovo-cievnych ochorení.

Aj hypertenzii sa však dá predísť. Dôležitá je vyvážená zdravá strava, pravidelný pohyb a udržiavanie si adekvátnej telesnej hmotnosti. Nevyhnutné je tiež vyhýbať sa pitiu veľkého množstva alkoholu, fajčeniu či stresu.

Pomôcť pri predchádzaní hypertenzie môže aj nová stránka VšZP www.pohybjezdravy.sk, ktorú poisťovňa spustila v apríli v rámci svojho celoročného edukačno-preventívneho programu s názvom POHYB JE ZDRAVÝ. Stránka ponúka desiatky tréningových videí pod taktovkou troch profesionálnych trénerov, jedálničky s pestrou a výživnou stravou, ale aj tipy ako pomôcť svojmu duševnému zdraviu. K pohybu môže záujemcov motivovať aj viacero súťaží o hodnotné ceny. Všetky tréningové a inštruktážne videá sú bezplatné a dostupné širokej verejnosti.