Štát by mal obmedziť predaj AdBlue, aby predchádzal panike

Na Slovensku sa v posledných dňoch objavuje nedostatok prísady AdBlue, ktorá sa používa v dízlových automobiloch na zníženie emisií. Zhruba polovica osobných a nákladných áut, či autobusov na naftový pohon, ktoré sú na Slovensku v prevádzke, potrebuje tento roztok močoviny a vody.

„Objavili sa informácie o špekulatívnom skupovaní zásob prísady AdBlue, ktorá sa potom predáva na čiernom trhu najmä v zahraničí. Vyzývam preto ministra hospodárstva SR, aby zvážil obmedzenie predaja AdBlue na čerpacích staniciach tak, aby sa dal tankovať iba priamo do nádrží vozidiel,“ hovorí predseda hospodárskeho výboru Národnej rady Slovenskej republiky Peter Kremský (OĽANO).

Najväčším výrobcom AdBlue v Európe je podľa jeho slov slovenská firma Duslo Šaľa, ktorá ho však pre vysoké ceny plynu v súčasnosti produkuje iba obmedzené množstvo. Tento objem však pre slovenský trh úplne stačí, ak sa obmedzia špekulatívne nákupy veľkých množstiev do cisterien, hovorí poslanec OĽANO. Počas zníženej výroby by sa tak mohlo tankovať iba priamo do nádrže vozidla, aby prísady bol dostatok pre bežných občanov a drobných podnikateľov.

Plná nádrž AdBlue vydrží v bežnom osobnom aute aj na rok prevádzky, nejde teda o krízový stav, ktorý by si vyžadoval okamžité odstavenie vozidiel. Ak však vypukne panické skupovanie zásob, môže sa to prejaviť nedostatkom prísady pre zásobovanie, verejnú dopravu či záchranné služby. Obmedzený režim predaja môže pomôcť predchádzať takémuto krízovému stavu, myslí si Peter Kremský.