SND otvorí Činohru už v auguste

Činohra Slovenského národného divadla pozýva divákov do novej budovy SND tento rok netradične už v auguste. Divadelnú sezónu 2021/2022 začíname uvedením dvoch predstavení románovej epopeje Vojna a mier, a to 10. a 11. augusta 2021.

„Bez divákov sme boli v Činohre SND od 17. 12. 2020 do 14. 5. 2021. To je temer päť mesiacov, polovica sezóny. Zdá sa nám, že je spoločensky a kultúrne zodpovedné napĺňať, čo je naším zmyslom, teda hrať a tvoriť. Preto sme sa rozhodli využiť aj leto na možnosť kontaktu s divákmi a na začiatok skúšok novej inscenácie. Chceme dať divákom zážitok z intenzívnych a silných inscenácií a pripraviť sa zodpovedne na jeseň,“ hovorí Miriam Kičiňová, riaditeľka Činohry SND. 

Bonusom všetkých predstavení sú anglické titulky, pretože aj v činohre by sme radi privítali cudzincov, ktorí v Bratislave žijú, či zahraničných hostí.

V auguste odohrá činohra našej prvej scény 11 predstavení. Budú to veľké opusy, novinky v repertoári aj repertoárové stálice.

Adaptácia Tolstého románu Vojna a mier patrí k tým veľkolepým inscenačným mozaikám, ktoré sme už dlhší čas neuvádzali. Život človeka na pozadí veľkých dejinných udalostí stvárňuje režisér Marián Amsler mimoriadne sugestívne v protikladoch davových a intímnych scén využívajúc aj metódu live cinema. Ďalším veľkým opusom sú Ruské denníky (14. a 17. augusta). Autor dramatizácie memoárov Ale Rachmanovovej a režisér inscenácie Roman Polák vytvoril autentický obraz rodiny počas revolúcie a občianskej vojny v Rusku. Divákov citlivo zasiahnu aj scény odhaľujúce poryvy ľudskej duše v desivom turbulentnom čase. V obidvoch inscenáciách sa predstaví plejáda skvelých členov Činohry SND.

Do činoherného repertoáru pribudli v poslednom období dve komorné inscenácie. V Modrom salóne si môžete pozrieť hru Sova (21. a 24. augusta). Je to výnimočný text, hodnotila na tlačovej besede režisérka inscenácie Valeria Schulczová hru českej spisovateľky, dramatičky a speváčky Natalie Kocab. Dve postavy, babku a vnučku, emotívne stvárňujú Božidara Turzonovová a Barbora Andrešičová v príbehu plnom ľudskosti a hľadania hodnôt, porozumenia a prekonávania bariér nekomunikatívnosti.
Život plný hrozieb i život celkom obyčajný o neporozumení, v konečnom dôsledku však o priateľstve, taký je briskný text hry britskej autorky Caryl Churchillovej so slovenským názvom Čaj a apokalypsa (27. a 28. augusta). Štyri skvelé herečky Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Kamila Magálová a Anna Javorková diskutujú o všetkom a o ničom, o tom, čo život prináša.

V auguste nezabudneme ani na tých divákov, ktorí by si opäť alebo, naopak, po prvý raz radi pozreli činoherné repertoárové stálice – tituly Popol a vášeň (20. augusta), herecký koncert Martina Hubu a Dušana Jamricha v dramatizácii románu významného maďarského spisovateľa Sándora Máraia Sviece dohárajú alebo komédiu Tak sa na mňa prilepila (26. a 27. augusta); vďaka situačnej komike sa skvelá atmosféra, ktorú na javisku v tejto inscenácii vytvoria vynikajúci činoherci, prenesie aj do hľadiska. Preto je aj o túto inscenáciu už niekoľko divadelných sezón nepretržitý záujem.

Pozývame vás, milí naši priaznivci, stráviť horúce letné večery na divadelných predstaveniach v klimatizovaných sálach novej budovy SND už v auguste.
Vstupenky sú k dispozícii v pokladnici alebo si ich môžete zakúpiť on-line z pohodlia domova.

Otváracie hodiny pokladnice v novej budove SND
V júli pondelok a utorok 12.00 – 18.00 h
streda – piatok 8.00 – 14.00 h

V auguste 2. 8. – 3. 8.  12.00 – 18.00 h
4. 8. – 6. 8.  8.00 – 14.00 h
9. 8. – 31. 8.  8.00 – 14.00 h v deň, keď sa nehrá
                     12.00 – 19.00 h v deň predstavenia, resp. do začiatku predstavenia