Petíciu za záchranu slovenských pralesov sme dnes odovzali ministrom

Viac ako 30-tisíc ľudí dalo slovenským pralesom 5-ku! Historická dohoda za ochranu pralesov je hotová.

 

 

Aktivisti z mimovládnych organizácií WWF Slovensko a OZ Prales odovzdali do rúk ministra životného prostredia Jána Budaja a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského petičné hárky s takmer 31-tisíc podpismi za vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. V kampani vyzývali verejnosť, aby petíciu podporili a dali pralesom najvyšší piaty, bezzásahový stupeň ochrany. Aj vďaka tejto iniciatíve minister Ján Budaj predloží vládnemu kabinetu na schválenie návrh prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Na Slovensku tak pribudne takmer šesťtisíc päťsto hektárov bezzásahového územia.

V júni tohto roka spustili WWF Slovensko spolu s OZ Prales kampaň „Dajme pralesom 5-ku“, v ktorej žiadali o podporu verejnosť. Petíciu podporilo 30 759 ľudí. O vyhlásení prírodnej rezervácie Pralesy rokujú mimovládne organizácie s vedením ministerstva životného prostredia a ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka už takmer tri roky.

“Roky snaženia konečne priniesli ovocie. Sme vďační verejnosti za silnú podporu petície za záchranu našich najcennejších starých lesov. Je to ďalší dôležitý signál, že ľudia podporujú zmenu prístupu k našej prírode. A teší nás, že páni ministri Budaj i Mičovský s vyhlásením rezervácie súhlasia. Stojí za nimi viac ako 30-tisíc ľudí a o túto podporu sa môžu oprieť pri ďalších krokoch potrebných pre vyhlásenie rezervácie,“ povedala riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Ministri Budaj a Mičovský podporia vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska
Až po zmene vlády sa situácia zmenila.  V procese prípravy vytýčenia hraníc pralesov bola nesmierne dôležitá aktívna spolupráca rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva. Minister životného prostredia Ján Budaj zdôraznil:
„Tri roky vzájomných nezhôd a rokovaní je minulosťou. V auguste sme dospeli k finálnej dohode so štátnym podnikom Lesy SR na vymedzení prírodnej rezervácie. Lesy SR, rovnako ako občianske združenia OZ Prales a WWF Slovensko, mali spoločný záujem na ochrane pralesov a pralesových zvyškov vo vytýčených hraniciach a ich zaradení do 5. stupňa ochrany. Výsledkom je historická a kľúčová dohoda, ktorá zabezpečí ochranu našim najcennejším prírodným lesom.“
Dôležitosť účinnej ochrany pralesov vyzdvihol aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský: „Lesy nie sú bankou pre štátny rozpočet. Lesy sú poisťovňou pre zdravú budúcnosť krajiny a do poisťovne sa platí. Tak toto je vlastne platba do zdravej budúcnosti krajiny v podobe národnej prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska.“

Mapovaním slovenských pralesov v rokoch 2009 – 2015 sa preukázalo, že sa u nás zachovalo 10 180 hektárov pralesov a pralesových zvyškov. Z toho je až 31 % nechránených alebo nedostatočne chránených (neplatí v nich 5. stupeň ochrany, ktorý ako jediný podľa zákona garantuje tzv. bezzásahový režim). Pralesy predstavujú pol percenta všetkých lesov Slovenska. Podľa slov ministra Budaja sa najcennejšie prírodné lesy Slovenska vyvíjali stovky až tisícky rokov do dnešných čias a vďaka dohode ministerstiev a aktivite tretieho sektora zostanú zachované aj pre ďalšie generácie. „Zákonnú ochranu získa 76 lokalít s výmerou 6 456 hektárov, kde rastú unikátne tisícročné limby, päťstoročné smreky, štyristoročné duby a tristoročné buky, ale žijú aj vzácne živočíchy – hlucháň hôrny, medveď hnedý či rys ostrovid,“ dodal minister Budaj.

Ministerstvo životného prostredia chce ukončiť legislatívny proces vyhlásenia prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska čo najskôr. Po uplynutí zákonných procesov a lehôt ministerstvo dopracuje legislatívny materiál a predloží ho na rokovanie vlády.