OĽANO navrhuje pripomínať si 24. jún ako pamätný Deň obetí komunizmu na Slovensku

Podporovať zvyšovanie povedomia o totalitných obdobiach slovenskej histórie a osobitne si pripomenúť obete komunistického režimu je cieľom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 241/1993 Z. z. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch v znení neskorších predpisov, ktorý predložila do legislatívneho procesu skupina poslancov NR SR za hnutie OĽANO.

Predkladatelia zákona spolu s Františkom Mikloškom, Vladimírom Palkom, Jánom Čarnogurským, Vladimírom Krčmérym a Jozefom Hajkom z OZ Historická pamäť predstavili ideu pripomínať si 24. jún ako pamätný Deň obetí komunizmu na Slovensku prostredníctvom osobnosti Silvestra Krčméryho, autora známeho:„Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!

„Odvaha, nezlomnosť a odhodlanie sú tri veľké cnosti, ktoré sa zhmotnili v záverečnej reči Silvestra Krčméryho na súde, ktorý ho nespravodlivo odsúdil na dlhé roky väzenia. Tie si odsedel často bitý, ponižovaný, uzimený ale nezlomený. Tie slová nás vyzývajú stáť na strane pravdy, slobody a ľudského života,“ uviedla poslankyňa NR SR Anna Záborská „Pripomeňme si obete komunizmu a to nielen ako tých, ktorí trpeli, ale tých, ktorí zvíťazili. Je čas uznať ich hrdinstvo aj osobitným pamätným dňom a zákonom,“ dodala.

Silvester Krčméry bol väznený politický väzeň, nikdy sa nepriznal a ani prijatím milosti sa pred režimom nesklonil. Z väzenia vyšiel rovnako vnútorne slobodný ako do neho vošiel. Symbolom tohto jeho stanoviska je jeho záverečná reč na súde v Trenčíne z 24.júna 1954, kde vyjadruje nielen svoju bezmocnosť zoči-voči nespravodlivému súdu zločinného režimu, ale aj svoje odhodlanie nevzdať sa. Jeho slová symbolizujú osudy mnohých bezmenných politických väzňov: trpeli s nezlomnou nádejou, že ich utrpenie nie je zbytočné a krajina sa dočká slobody.

V rokoch 1948 až 1989 odsúdili a uväznili na Slovensku vyše 70-tisíc nevinných ľudí. Mnohí sa už „na slobodu“ nevrátili a vo väzení zomreli. Neoprávnené rozsudky smrti vykonal režim nad 50 ľuďmi. Nútenými prácami prešlo vyše 13-tisíc našich spoluobčanov. Komunistický režim internoval takmer 5-tisíc rehoľníčok a rehoľníkov.