Organizovaný zločin skupiny ľudí v príbuzenskom vzťahu

Európska sieť na predchádzanie trestnej činnosti (EUCPN) vyhlasuje každý rok súťaž o najlepší projekt v oblasti prevencie kriminality na vybranú tému (Európska cena prevencie kriminality – ECPA). Tento rok nemecké predsedníctvo stanovilo tému zameranú na organizovaný zločin páchaný skupinou ľudí, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu a kde príjem takejto skupiny pozostáva z trestnej činnosti z rôznych oblastí – „Prevention of family-based organized crime“.

Podľa predsedajúcej krajiny je pre orgány činné v trestnom konaní náročné preniknúť do týchto skupín, čo predstavuje veľkú výzvu v oblasti prevencie a samotnej politiky trestného stíhania. Cieľom témy je prerušiť tento cyklus rôznymi opatreniami v čo najskoršom štádiu života jednotlivca, či už zapájaním ich do kultúrnych a športových aktivít alebo zlepšovaním vnímania alternatívneho života (napr. povinnou účasťou v predškolských zariadeniach, pomocou v škole, vyšším vzdelávaním a i).  

Medzinárodná súťaž ECPA 2020 bude vyhodnotená v decembri 2020 na konferencii o najlepšej praxi organizovanej nemeckým predsedníctvom. Výhercovi medzinárodného kola bude poskytnutá finančná odmena vo výške 10 000 €. Pre účastníkov, ktorí sa umiestnia na druhom a treťom mieste, bude poskytnutá finančná odmena vo výške 5 000 €.

Medzinárodnému kolu (Medzinárodné kolo 2019) predchádza národné kolo súťaže (Národné kolo 2019), do ktorého sa môže prihlásiť každý, kto realizuje alebo realizoval projekt zameraný na skupiny, ktorých členovia sú v rodinnom alebo príbuzenskom vzťahu. Ide o tzv. klany, v ktorých sú mladší členovia vystavovaní trestnému a násilnému konaniu.

Projekty do národného kola súťaže je potrebné predložiť najneskôr do 14. septembra 2020 formou prihlášky (vyplneného formulára) elektronicky na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a zaslať poštou na adresu:

sekretariát Rady vlády SR pre prevenciu kriminality
odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR
Ministerstvo vnútra SR
Drieňová 22, 826 86 Bratislava