Na Úrade vlády SR budú platiť medzinárodné protikorupčné normy

28.05.2020 22:58 | Tlačové správy |

Za účasti premiéra SR Igora Matoviča a vedúceho Úradu vlády SR Júliusa Jakaba sa dnes, vo štvrtok 28. mája 2020 na Úrade vlády SR uskutočnilo stretnutie k certifikačnému auditu systému riadenia protikorupčných činností. Audit realizuje akreditovaný certifikačný orgán 3EC International a. s. s medzinárodnými skúsenosťami, ktorý bol vybraný na základe transparentného výberového konania.

Úrad vlády SR sa rozhodol radikálnejšie pristúpiť k potláčaniu korupcie implementáciou kritérií medzinárodnej protikorupčnej normy STN ISO 37001:2019. Norma nastavuje kritériá, ktoré je potrebné splniť na dosiahnutie vyššej efektívnosti predchádzania korupcie a nekalej činnosti vo verejnom, ale aj v súkromnom sektore. Protikorupčné opatrenia v súlade s normou už úrad vlády začlenil do svojich štruktúr. Zavedením protikorupčného systému sa zvýši schopnosť včasného identifikovania a eliminovania potenciálne korupčných rizík na úrade už v počiatočnom štádiu.

Cieľom auditu je posúdenie, či protikorupčný systém zavedený na Úrade vlády SR spĺňa prísne kritériá medzinárodných štandardov. Počas auditu sa hodnotia schopnosti protikorupčného systému zaistiť plnenie zákonných a zmluvných požiadaviek, efektivita jeho uplatňovania v praxi a identifikujú sa oblasti na potenciálne zlepšenie systému. Nastavené sú tak pravidlá pre konflikt záujmov, politiku darov, vzdelávanie a identifikáciu rizík, ktorým sú vystavení zamestnanci.

Keď Úrad vlády SR certifikát získa, bude patriť medzi prvé inštitúcie nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii, ktoré ním disponujú a v štátnej správe sa stane jasným lídrom. Zámerom Úradu vlády SR tiež je, aby sa tento certifikačný systém aplikoval aj na ďalšie štátne inštitúcie po celom Slovensku.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.