Print this page

Bezplatná preprava pre deti, žiakov a študentov bude obnovená Foto: ZSSR

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje cestujúcich, že na základe rozhodnutia Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV SR) bude od 1. júna 2020 v plnom rozsahu obnovená bezplatná preprava pre deti, žiakov a študentov.

 

K tomuto kroku dochádza z dôvodu čiastočného otvorenia škôl a školských zariadení.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal povedal: „Plníme to, čo sme sľúbili, a spolu s otvorením škôl od 1. 6. spúšťame opätovne aj bezplatnú železničnú prepravu pre študentov.“

Bezplatná preprava pre žiakov a študentov do 26 rokov vrátane školopovinných detí od 6 do 16 rokov bola od 1. 4. 2020 až do odvolania dočasne pozastavená na základe rozhodnutia vlády SR.

„Som rád, že ministerstvo zareagovalo na otvorenie škôl a vrátilo späť žiakom a študentom bezplatnú prepravu. Veľké zľavy pre vybrané skupiny cestujúcich vo vlakovej doprave sú, okrem samozrejmých sociálnych efektov, obrovským impulzom investícií do najekologickejšej formy hromadnej dopravy. Vďaka zľavami vyvolanému záujmu cestujúcich a následnému pridávaniu spojov bezplatní cestujúci veľmi prispeli k lepšiemu výberu spojov pre tých, ktorí si priplácajú na cestovné viac. Verím, že mladí ľudia si vďaka možnosti cestovať vlakmi bezplatne uvedomia potenciál a výhody vlakov a ostanú nám verní, aj keď im skončí nárok na využívanie bezplatnej prepravy. Medziročné nárasty našich tržieb pred koronakrízou túto teóriu potvrdzujú,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Bezplatná preprava je poskytovaná vybraným skupinám obyvateľstva na základe rozhodnutia vlády SR od 17. 11. 2014, pričom jej objednávateľom je MDV SR.