Print this page

Na pôde Výboru NR SR pre zdravotníctvo, ktorý vedie poslankyňa NR SR za SaS Janka Cigániková, sa dnes uskutočnilo historické prvé stretnutie o revízii úhrad liekov s pacientskymi organizáciami.

 

„Mojím cieľom je, aby sme neplatili farmaceutickým firmám zbytočné milióny eur z peňazí nás všetkých, ale zároveň, aby pacientom nevznikali doplatky. Zdravotné poisťovne majú vďaka revízii úhrad liekov platiť za lieky farmafirmám len toľko, koľko stojí najlacnejší liek na trhu pre danú diagnózu. Práve vstup nových generických liekov na trh tlačí ceny nižšie. Revízia sa však v minulosti nerobila buď vôbec alebo len veľmi mierna, takže farmafirmy zarábali na verejnom zdravotnom poistení desiatky miliónov eur navyše,“ uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Cigániková.

Podľa J. Cigánikovej sa však pacienti nemusia obávať, že by nemali rovnako kvalitnú liečbu. „Nejde o šetrenie na úkor pacientov, ale v ich prospech. Z toho dôvodu vítam, že boli dnes na výbore zástupcovia pacientov, ministerstva zdravotníctva a všetkých poisťovní. Konečne tak príde k finančnej úspore, ktorá bude prediskutovaná aj so samotnými pacientami,“ tvrdí predsedníčka výboru.

K podpisu revízie by malo prísť najneskôr 15. júla, platná potom bude od októbra. Aktualizovať by sa mala štvrťročne. „Kvartálna úspora pri najmiernejšej variante revízie úhrad liekov sa momentálne začína na 4 miliónoch eur, ktoré môžu slúžiť na nákup ďalšej dôležitej liečby pre pacientov. Bohužiaľ, desiatky až stovky miliónov sú zo zdravotného rozpočtu nenávratne preč za roky a mesiace, kedy sa revízia úhrad nerobila poriadne,” uzavrela Janka Cigániková, ktorá v minulosti podávala aj trestné oznámenie pre nezrealizovanú revíziu úhrad, a teda plytvanie verejnými zdrojmi.