Print this page

Nové vyhláseniie hlavného hygienika. Súhrn všetkých zmien v súvislosti s nákazou COVID-19, ktoré vstupujú do platnosti od 7:00:

• zrušuje sa povinnosť „pendlerov“ pri každom vstupe na územie Slovenskej republiky preukázať sa negatívnym testom RT-PCR na ochorenie COVID-19 nie starším ako 30 dní. /bod 5/. Povinnosť izolácie (štátnej, domácej) sa nebude vzťahovať ani na neplnoleté dieťa „pendlera“ za predpokladu, že prekračuje hranicu v jeho sprievode.

• povinnosť izolácie (štátnej, domácej) sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré majú trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v Slovenskej republike a majú uzatvorený pracovnoprávny vzťah alebo obdobný pracovný vzťah alebo miesto výkonu práce (napr. pri SZČO) ako zdravotnícky pracovník alebo opatrovateľ vo vzdialenosti viac ako 30 km po pozemnej komunikácii od hraničného priechodu v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom alebo Olomouckom kraji Českej republiky, alebo v spolkových krajinách Viedeň, Dolné Rakúsko alebo Burgenland Rakúskej republiky a sú držiteľmi potvrdenia od zamestnávateľa o takomto výkone práce. Táto osoba je povinná pri vstupe na územie Slovenskej republiky odovzdať výsledok negatívneho testu RT-PCR na ochorenie COVID-19 nie starší ako 96 hodín. /bod 7/

• Na hranici bude potrebné predkladať iba kópiu výsledku testu, konkrétne potvrdenie o výsledku negativity na ochorenie COVID-19 nie staršie ako 96 hodín (pôvodne bolo potrebné predkladať originál a kópiu výsledku negatívneho RT-PCR testu nie staršieho ako 48 hodín) - upravené z dôvodu elektronického zasielania výsledkov testov v zahraničí.

• v odôvodnených prípadoch môže výnimku z povinnosti odovzdania negatívneho testu RT-PCR na ochorenie COVID-19 nie staršieho ako 96 hodín udeliť Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na základe odôvodnenej písomnej žiadosti člena vlády Slovenskej republiky v jeho pôsobnosti.

• povinnosť izolácie (štátnej, domácej) sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenskej republiky z dôvodu realizácie právoplatného súdneho rozhodnutia vo veci vykonávania striedavej starostlivosti rodičov o maloleté dieťa, prípadne práva styku s maloletým dieťaťom. Osoba, ktorá takto vstupuje na územie Slovenskej republiky, je povinná pri vstupe na územie Slovenskej republiky preukázať sa právoplatným rozhodnutím súdu alebo rodičovskou dohodou a zároveň informovať Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže) o zámere vstupu na územie Slovenskej republiky z dôvodu uvedeného v tomto bode /bod 4/. Na túto osobu sa nevzťahuje povinnosť predložiť výsledok negatívneho testu RT-PCR pri vstupe na územie SR.

• Na osoby mladšie ako 3 roky sa nevzťahuje povinnosť odovzdať výsledok negatívneho testu RT-PCR na ochorenie COVID-19 /bod 1/.

• povinnosť izolácie (štátnej, domácej) sa nebude po novom vzťahovať aj na vodičov nákladnej dopravy, ktorí prekračujú hranicu Slovenskej republiky aj inými spôsobmi dopravy za účelom presunu do miesta, kde budú vykonávať svoju činnosť alebo pri návrate domov. Na hranici sa preukážu potvrdením od zamestnávateľa v štátnom jazyku Slovenskej republiky alebo osvedčením pre pracovníkov v medzinárodnej doprave, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 3 oznámenia Európskej komisie o uplatňovaní zelených jazdných pruhov (Green Lanes) /bod 4/. Pre tieto osoby sa pre ich potrebný pobyt na území Slovenskej republiky mimo plnenia pracovných povinností nariaďuje domáca izolácia, pokiaľ je to možné mimo osôb, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti.

• opatrenie stanovuje podmienky pre osoby, ktoré navštevujú, študujú alebo sa uchádzajú o navštevovanie alebo štúdium na materskej, základnej, strednej alebo vysokej škole v Českej republike, Poľskej republike, Maďarsku alebo Rakúskej republike, ako aj podmienky pre osoby ktoré vstupujú na územie Slovenskej republiky za účelom vykonania prijímacích skúšok, záverečných skúšok, iných skúšok alebo zápisu do škôl na území Slovenskej republiky, vrátane jednej sprevádzajúcej osoby /bod 8/.

• v prípade, že pobyt uvedených osôb v týchto krajinách nepresiahne dobu 24 hodín, sa týmto osobám a ich zákonným zástupcom nariaďuje, aby sledovali svoj zdravotný stav a v prípade akýchkoľvek príznakov respiračného ochorenia týchto osôb bezodkladne oznámili telefonicky túto skutočnosť svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Ak ho na území SR nemajú, oznámia túto informáciu bezodkladne na číslo tiesňového volania 112.

• v prípade, že pobyt uvedených osôb v týchto krajinách presiahne dobu 24 hodín, sú tieto osoby povinné najskôr na 5. deň od vstupu na územie Slovenskej republiky podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 a v prípade pozitívneho výsledku túto skutočnosť oznámiť ošetrujúcemu lekárovi a miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Po dobu do zistenia negatívneho výsledku vyšetrenia na ochorenie COVID-19 sa týmto osobám nariaďuje izolácia v domácom prostredí.

• povinnosť izolácie (štátnej, domácej) sa nevzťahuje na osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenskej republiky za účelom vykonania prijímacích skúšok, záverečných skúšok, iných skúšok alebo zápisu do škôl na území Slovenskej republiky alebo vypratania osobných vecí z internátov alebo iných ubytovacích zariadení, vrátane jednej sprevádzajúcej osoby, a sú držiteľmi potvrdenia o takejto skutočnosti (napr. pozvánka na prijímacie skúšky, zápis do školy). Táto osoba je povinná pri vstupe na územie Slovenskej republiky odovzdať výsledok negatívneho testu (potvrdenie o negativite testu) RT-PCR na ochorenie COVID-19 nie starší ako 96 hodín.