SaS: Štátny rozpočet pre školstvo je sklamanie a debakel

Ministerka školstva Martina Lubyová by nemala odsúhlasiť navrhovaný rozpočet pre školstvo. Vo svojom stanovisku to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

„Rozpočet na budúci rok pre rezort školstva je neambiciózny a lenivý. Je v ňom iba minimálne navýšenie, ktoré súvisí prioritne so zvýšenými mzdami v školstve. Kleslo však čerpanie eurofondov o 22 %. Vláda dokonca zoškrtala výdavky z fondov EÚ v regionálnom školstve a vo vysokoškolskom sektore až o 99 %,“ uviedol podpredseda SaS a tímlíder strany pre školstvo Branislav Gröhling.

„Budúcoročný rozpočet vychádza z tohtoročného rozpočtu, ktorý bol zlý. Nedokázal pokryť potreby škôl, asistentov ani poplatky do CERN-u. Navyše, vôbec neboli spustené procesy ako optimalizácia siete škôl či optimalizácia organizácií ministerstva školstva, o ktorých sa hovorí už roky,“ upozorňuje poslanec NR SR za SaS B. Gröhling.

Podľa strany SaS nemá rozpočet žiadnu ambíciu, žiadne plány inovovať a ani žiadne plány rozvíjať vzdelávanie na Slovensku. „Za 4 roky vláda ukázala, že nemá najmenší záujem na tom, aby prispela k vzdelaniu občanov Slovenska. Ak ministerka Lubyová súhlasí s týmto návrhom rozpočtu pre školstvo, je to posledná rana, ktorú SNS uštedrila slovenskému školstvu,“ uzatvára Branislav Gröhling.