Slovenský pôdny fond chce okradnúť farmárov o pôdu. Chystá čistý schránkový biznis

 Zajtra má riaditeľka Slovenského pôdneho fondu (SPF) Adriana Šklíbová podpísať zmluvu s firmou, ktorá nemá nič spoločné s pôdohospodárstvom a minulý rok mala tržby 160 eur. SPF chce pripraviť slovenských farmárov o pôdu bez toho, aby im o tom dali vedieť.

 

Slovenský pozemkový fond chce zajtra pripraviť slovenských farmárov o pôdu, na ktorej podnikali 30 rokov. O zámere SPF sa len minulý týždeň z internetu dozvedeli farmári z Horných Salíb. Na stránke SPF našli zmluvu prichystanú na podpis, ktorú bude zajtra podpisovať generálna riaditeľka fondu Adriana Šklíbová s firmou AZ AGRO TRADE s.r.o. Ako uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, touto zmluvou ide riaditeľka fondu podpísať nájomnú zmluvu na užívanie pôdy o rozmere 617 hektárov do 31.10.2033, z toho väčšina hektárov pôdy je v Horných Salibách. „Ak bude táto zmluva podpísaná, títo farmári prídu o podstatnú časť pôdy, na ktorej 30 rokov podnikali. Prídu o pôdu bez toho, aby im Slovenský pôdny fond čo i len poslal SMS, e-mail, list alebo im zatelefonoval. Nedal im ani prednostné právo na užívanie tejto pôdy napriek tomu, že sa starajú o túto pôdu dlhé roky,“ vyjadril sa Igor Matovič s tým, že SPF uzatvára zmluvu s firmou, ktorá mala minulý rok tržby 160 eur a stratu 112 eur. „Táto firma nemá absolútne žiadny majetok, nemá traktor, nemá rýľ, nemá motyku. V živote nepodnikala v pôdohospodárstve. Je to firma, ktorá niekedy podnikala v Žiline, potom sa premenovala a zhodou okolností je blízka ľuďom okolo ministra spravodlivosti z Mosta-Híd Gábora Gála,“ pokračoval Matovič.

Podľa Matoviča majú predstavitelia vlády na jednej strane rétorické cvičenia o tom, ako chcú chrániť slovenských farmárov a ako si vážia ich prácu, no na druhej strane sa ich nehanbia poza chrbát podviesť. „Slovenský pozemkový fond chystá podvod voči ľuďom, ktorí sa zodrali na našej rodnej hrudi a bojujú s nenažranosťou obchodných reťazcov a inými farmármi z druhých krajín, ktorým ich vláda vytvára oveľa lepšie podmienky na podnikanie,“ povedal Matovič a pokračoval: „Firma AZ AGRO TRADE s.r.o. mala doteraz v predmete činnosti všetko možné, okrem pôdohospodárskej činnosti. Je to čistý schránkový biznis, nastrčená firma na to, aby ukradli slovenským farmárom pôdu,“ dodal.

Ekonómka poľnohospodárskeho družstva v Horných Salibách Katarína Vlkovičová tvrdí, že táto situácia neprospieva malým farmárom a pre mnohých z nich je likvidačná. „Chcela by som veľmi skromne poprosiť zástupcov Slovenského pôdneho fondu, aby k podpisovaniu zmlúv postupovali zodpovedne. Aby si preverili firmy, ktoré majú záujem o túto pôdu. Aby neboli uprednostňované firmy založené v minulom roku, ktoré majú tržby 160 eur, ale aby to boli firmy, ktoré svedomito pracujú na týchto poliach,“ vyjadrila sa Vlkovičová.

„Žiaľ, pôda sa nedostala k tým ľuďom, ktorí na nej chcú poctivo pracovať,“ uviedol tieňový minister pôdohospodárstva za OĽANO Martin Fecko. „Vláda má vo svojom programovom vyhlásení, že pôdohospodárstvo bude strategické, a že bude podporovať malých farmárov, nie len agrobarónov. Situácia je však celkom opačná. Malí farmári sa nevedia sa dostať k pôde,“ povedal Fecko. „Chcem vyzvať generálnu riaditeľku fondu pani Šklíbovú, ako aj ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby okamžite zastavili a nepodpisovali túto zmluvu. Neberte domácim farmárom pôdu spod nôh a dodržiavajte nariadenia, ktoré ste sami vydali,“ uzavrel Martin Fecko.