Hodnotenie rozpočtu Radou pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdzuje, že vláda klame o rozpočte

"Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa dnes pridala ku kritikom navrhovaného rozpočtu, ako je EK a NBS a tvrdí, že deficit v budúcom roku bude viac ako trojnásobný voči plánovanému rozpočtu, rádovo takmer 2 mld eur. RRZ zároveň poodhalila grécku cestu, na ktorú vláda Smeru slovenské verejné financie dostala. V roku 2022 namiesto avizovaného vyrovnaného rozpočtu bude bez dodatočných opatrení podľa RRZ obrovský deficit 2,5 mld eur.

 

To znamená deficit na úrovni len o 500 mil. eur menej, ako je maximálne povolený deficit pre Slovensko (3% HDP). RRZ tak upozorňuje, že vláda v rozpočte bezostyšne zavádza, kedy vyčíslené čísla štátneho dlhu sú za predpokladu vyrovnaného rozpočtu. V realite podľa RRZ bude dlh v pomere k HDP narastať, nikdy sa nedostane pod sankčné pásma a dokonca v roku 2022 sa ocitne v „gréckom“ treťom sankčnom pásme ústavného limitu na dlh.

Napĺňajú sa tak tvrdenia OĽANO, že takto nekvalitný rozpočet nemá byť poslaný na hlasovanie do NRSR, ale má byť urýchlene prepracovaný. Klamanie v rozpočte RRZ opisuje tak, že „návrh rozpočtu opakuje rovnaké nedostatky ako predošlé rozpočty.... vznikajú nerealistickým rozpočtovaním alebo nesprávnym zohľadňovaním metodiky ESA2010. Prezentovanie vyrovnaného rozpočte v návrhu rozpočtu je ... skresľujúce. Návrh rozpočtu v textovej časti prezentuje tabuľky, ktoré nezodpovedajú daňovým príjmmom skutočne zahrnutým v rozpočte“. Takto nekvalitne a klamlivo pripravený rozpočet posunutý do NRSR je urážkou a výsmechom poslancov, ktorí majú o ňom hlasovať.

Aby vláda mohla maximálne prejedať príjmy, snaží sa maximálne „šetriť“ znižovaním investícií. Ako tvrdilo OĽANO, podľa RRZ nie je príčinou horšieho vývoja deficitu v roku 2019 horší ekonomický vývoj. Naopak, daňové príjmy ovplyvnené rastom ekonomiky sú dokonca vyššie o 34 mil. eur, ako bolo plánované.

Tento posledný rozpočet tejto vlády je tak silné memento, ako hospodárska politika vlády zadlžovala občanov dokonca v dobrých časoch, zatiaľ čo okolité krajiny boli schopné hospodáriť vyrovnane alebo prebytkovo. Naplnili sa tak naše slová, že táto vláda trestuhodne nevyužila úrodné roky, nedodáva kvalitné služby a nepripravuje Slovensko pre budúcnosť.”

Eduard Heger, tieňový minister financií a hospodárstva