Hodnotenie rozpočtu Radou pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdzuje, že vláda klame o rozpočte

15.11.2019 20:22 | Tlačové správy | TS OĽaNO

"Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa dnes pridala ku kritikom navrhovaného rozpočtu, ako je EK a NBS a tvrdí, že deficit v budúcom roku bude viac ako trojnásobný voči plánovanému rozpočtu, rádovo takmer 2 mld eur. RRZ zároveň poodhalila grécku cestu, na ktorú vláda Smeru slovenské verejné financie dostala. V roku 2022 namiesto avizovaného vyrovnaného rozpočtu bude bez dodatočných opatrení podľa RRZ obrovský deficit 2,5 mld eur.

To znamená deficit na úrovni len o 500 mil. eur menej, ako je maximálne povolený deficit pre Slovensko (3% HDP). RRZ tak upozorňuje, že vláda v rozpočte bezostyšne zavádza, kedy vyčíslené čísla štátneho dlhu sú za predpokladu vyrovnaného rozpočtu. V realite podľa RRZ bude dlh v pomere k HDP narastať, nikdy sa nedostane pod sankčné pásma a dokonca v roku 2022 sa ocitne v „gréckom“ treťom sankčnom pásme ústavného limitu na dlh.

Napĺňajú sa tak tvrdenia OĽANO, že takto nekvalitný rozpočet nemá byť poslaný na hlasovanie do NRSR, ale má byť urýchlene prepracovaný. Klamanie v rozpočte RRZ opisuje tak, že „návrh rozpočtu opakuje rovnaké nedostatky ako predošlé rozpočty.... vznikajú nerealistickým rozpočtovaním alebo nesprávnym zohľadňovaním metodiky ESA2010. Prezentovanie vyrovnaného rozpočte v návrhu rozpočtu je ... skresľujúce. Návrh rozpočtu v textovej časti prezentuje tabuľky, ktoré nezodpovedajú daňovým príjmmom skutočne zahrnutým v rozpočte“. Takto nekvalitne a klamlivo pripravený rozpočet posunutý do NRSR je urážkou a výsmechom poslancov, ktorí majú o ňom hlasovať.

Aby vláda mohla maximálne prejedať príjmy, snaží sa maximálne „šetriť“ znižovaním investícií. Ako tvrdilo OĽANO, podľa RRZ nie je príčinou horšieho vývoja deficitu v roku 2019 horší ekonomický vývoj. Naopak, daňové príjmy ovplyvnené rastom ekonomiky sú dokonca vyššie o 34 mil. eur, ako bolo plánované.

Tento posledný rozpočet tejto vlády je tak silné memento, ako hospodárska politika vlády zadlžovala občanov dokonca v dobrých časoch, zatiaľ čo okolité krajiny boli schopné hospodáriť vyrovnane alebo prebytkovo. Naplnili sa tak naše slová, že táto vláda trestuhodne nevyužila úrodné roky, nedodáva kvalitné služby a nepripravuje Slovensko pre budúcnosť.”

Eduard Heger, tieňový minister financií a hospodárstva

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.