SaS: Slovenská samospráva potrebuje nevyhnutnú zmenu

Postavenie Bratislavy ako hlavného mesta si podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) zaslúži oveľa väčšiu pozornosť.

 

Strana tak súhlasí s analýzou NKÚ k reforme samosprávy, že model prijatý na začiatku 90. rokov minulého storočia je prežitý a že vynakladanie verejných prostriedkov v hlavnom meste je neefektívne a nezodpovedá svetovému a európskemu trendu.

„Ide o ďalší dôkaz, ktorý potvrdzuje faktami a číslami, že slovenská samospráva potrebuje zmenu a to nielen, čo sa týka financovania, ale aj čo sa týka kompetencií alebo usporiadania územných celkov. Je nevyhnutné, aby sa budúca vláda tejto téme venovala a aby sa téma reformy samosprávy dostala z roviny škriepok medzi štátom a samosprávou o financovaní k odbornej diskusii. Prioritou tak bude zefektívniť využívanie verejných prostriedkov,“ uviedla Monika Filipová, ktorá vo voľbách 2020 kandiduje za stranu SaS.

Strana SaS podporuje vytvorenie odbornej platformy pre reformu samosprávy, kde by mali byť zúčastnení experti zo štátnych inštitúcií, združení, mimovládneho a akademického sektora. „Je nevyhnutný kompromis k systémovým zmenám, ktoré vyžaduje zmena spoločenských pomerov. Navyše, je dôležité zmeniť postavenie Bratislavy, nielen jej formálne postavenie ako hlavného mesta, ale zmeniť aj dostatočné finančné krytie a kompetencie. Konkrétne súhlasíme s tým, že Bratislava potrebuje zmeniť systém prerozdeľovania jednotlivých daňových výnosov,“ uzavrela Monika Filipová.