OĽANO, SaS a Sme Rodina vyzývajú Pellegriniho, aby kvôli mimoriadnej situácii zvolal okrúhly stôl vládnych a opozičných strán

Demokratické opozičné hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), strana Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Sme Rodina vyzvali premiéra Petra Pellegriniho, aby budúci týždeň zorganizoval okrúhly stôl, na ktorom by koalícia spolu opozíciou našla riešenie v podobe ústavného zákona, ktorým by sa polícia, prokuratúra a súdy očistili od korupcie.

Ak tak premiér Pellegrini neurobí, opozícia je pripravená ho odvolávať, pretože v mimoriadne závažnej situácii nekoná.

Informácie z posledných dní sú podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča tak obludné, že v tejto chvíli by mali byť politici naprieč politickým spektrom schopní sadnúť si za jeden stôl. „Ak teraz prijmeme ústavný zákon, ktorý zabezpečí, aby skorumpovaní politici, policajti, sudcovia a prokurátori išli automaticky po prvom podozrení do „karantény“, aby sme nečakali na to, kým budú oficiálne obvinení, tak len vtedy budú ľudia veriť, že nám záleží na Slovensku a spravodlivosti,“ uviedol Matovič s tým, že práve premiér by mal byť hlavným iniciátorom toho, aby štát išiel mafii ostro po krku. „Preto vyzývame premiéra Pellegriniho, aby zorganizoval okrúhly stôl vládnych a opozičných strán, tak aby sme dokopy vytvorili ústavnú väčšinu a prišli s ústavným riešením zákona na očistenie polície, súdov a prokuratúry od skorumpovaných policajtov, sudcov a prokurátorov,“ pokračoval a dodal, že OĽANO, SaS a Sme Rodina sú pripravení byť za takýmto okrúhlym stolom a podporiť spomínaný ústavný zákon.

„Ak sa však Pellegrini vydá cestou alibizmu a zakrývania zločinov Roberta Fica, tak, ako to urobil včera, a nezvolá okrúhly stôl, využijeme naše opozičné právo a zvoláme mimoriadnu schôdzu NR SR na vyslovenie nedôvery, pretože v takto závažnej chvíli nekoná,“ dodal Igor Matovič, ktorý už v utorok na začiatku schôdze v procedurálnom návrhu žiadal, aby NR SR zaviazala Vládu SR, aby v skrátenom legislatívnom konaní boli prijaté legislatívne opatrenia na bezodkladné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora a sudcu v prípade, že vznikne dôvodné pochybnosti o ich riadnom výkone funkcie. Tento návrh však neprešiel.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa pripája k výzve voči premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby zvolal okrúhly stôl a tak spoločne s opozíciou hľadal spôsob, ako riešiť skorumpovaných sudcov, prokurátorov či policajtov. „Situácia je mimoriadne vážna a preto musíme konať. Jedným z prvých krokov je okrúhly stôl. Stratili sme akúkoľvek nádej a vieru, že by Robert Fico mohol v tejto veci niečo zmeniť. Naopak, máme silné podozrenia, až dôkazy, že Robert Fico ide v tom s nimi. Počuli sme rôzne nahrávky – aj dávnejšie, ako zháňal peniaze vlastnou hlavou. Včera sme mali možnosť počuť, ako sa priznáva, že strana Smer je financovaná z čiernych peňazí, ktoré on pokútne zháňal. Musíme mať silu, aby sme našu spoločnosť dokázali očistiť. Chcem veriť, že Peter Pellegrini pochopí, ktorá strana je tá správna a čo musí robiť,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Richard Sulík zároveň dúfa, že Peter Pellegrini prestane so smiešnou obhajobou Roberta Fica. „Spravíme všetko pre to, aby sme očistili naše súdnictvo, ktoré je kompletne prehnité. Občania dnes môžu vidieť, že sa opozícia dokáže spojiť a to žiadame aj od Petra Pellegriniho. Čestné sily musia udávať tón a spolupracovať. Vyzývame Petra Pellegriniho, aby spravil správnu vec a zvolal okrúhly stôl, pri ktorom dohodneme konkrétne riešenia,“ povedal Richard Sulík s tým, že v pondelok bude ďalšie stretnutie demokratickej opozície na základe jeho iniciatívy.

Podľa predsedu hnutia Sme Rodina Borisa Kollára ľudia volajú po zmene. „Máme tu taký pretlak stále nových a nových káuz, že zmena už musí prísť. Je dôležité, aby prišli politici, ktorí nebudú vnímať ľudí cez svoju peňaženku a ako ich dobre okradnúť. Dôležité je, aby prišli politici, ktorí sa na ľudí budú pozerať srdcom, a ktorí sa vedia vcítiť do ich existenčných každodenných problémov. Musíme vrátiť ľuďom dôveru v spravodlivosť, musíme túto kauzu vysvetliť. Nemôžeme ju opäť zamiesť pod koberec,“ uzavrel Kollár.