História prideľovania frekvencií pre mobilných operátorov, pozrite, ako sa to začalo

18.09.2019 09:56 | Tlačové správy | RU

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pri príležitosti príprav výberového konania, v ktorom úspešným uchádzačom plánuje prideliť voľné frekvencie z frekvenčných pásiem 700 MHz, 900 MHz, 1500 MHz a 1800 MHz harmonizovaných pre mobilné/pevné elektronické komunikačné siete (MFCN), prináša historický prehľad prideľovania frekvencií pre mobilných operátorov. Pre MFCN sú v súčasnosti používané frekvencie z frekvenčných pásiem 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz a 2600 MHz. Frekvencie z týchto jednotlivých frekvenčných pásiem boli prideľované slovenským mobilným operátorom v priebehu rokov 1991 až 2013. Pre úplnosť je potrebné poznamenať, že do polovice roku 2000 frekvencie prideľovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, resp. jeho predchodca, následne až do konca roka 2013 Telekomunikačný úrad SR a od roku 2014 RÚ.

V roku 1991 Federálne ministerstvo spojov ČSFR pridelilo predchodcovi spoločnosti Slovak Telekom, a.s. frekvencie z frekvenčného pásma 450 MHz na poskytovanie mobilných služieb prostredníctvom siete NMT (Nordic Mobile Telecommunications). Údaj o výške jednorazovej úhrady RÚ nemá k dispozícii.

V roku 1996 na základe výsledkov výberového konania spoločnosť Orange Slovensko, a.s. (v tom čase SLOVTEL GSM, a.s.) a spoločnosť Slovak Telekom, a.s. (v tom čase EuroTel Bratislava, s.r.o.) na základe dohody získali časť frekvencií v pásme 900 MHz a 1800 MHz, za ktoré zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 8 mil. USD, resp. ekvivalent v SKK.

V roku 2002 na základe výsledkov výberového konania spoločnosti Orange Slovensko, a.s. a Slovak Telekom, a.s. získali časť frekvencií v pásmach 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz, za ktoré zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 1,499 miliardy SKK, t.j. cca 49 mil. EUR.

V roku 2006 na základe výsledkov výberového konania spoločnosť O2 Slovakia, s.r.o. získala časť frekvencií v pásmach 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 150 mil. SKK, t.j. cca 4,98 mil. EUR.

V roku 2011 na základe predložených žiadostí za predĺženie pridelenia frekvencií do 31.08.2021: a) spoločnosť Orange Slovensko, a.s. za frekvencie v pásmach 900 MHz a 1800 MHz zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 40,69 mil. EUR, b) spoločnosť Slovak Telekom, a.s. za frekvencie v pásmach 450 MHz, 900 MHz a 1800 MHz zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 46,19 mil. EUR.

V roku 2011 na základe predložených žiadostí za predĺženie pridelenia frekvencií v pásmach 2100 MHz (FDD a TDD) a 28/29 GHz do 31.08.2026 spoločnosti Orange Slovensko, a.s. a Slovak Telekom, a.s. zaplatili jednorazovú úhradu (každá) vo výške 1,84 mil. EUR.

V roku 2013 na základe výsledkov výberového konania formou elektronickej aukcie: a) spoločnosť Orange Slovensko, a.s. získala časť frekvencií v pásmach 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz (FDD), za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 56,14 mil. EUR, b) spoločnosť Slovak Telekom, a.s. časť frekvencií v pásmach 800 MHz a 2600 MHz (FDD a TDD), za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 60,85 mil. EUR, c) spoločnosť SWAN Mobile, a.s. časť frekvencií v pásme 1800 MHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 6,6 mil. EUR, d) O2 Slovakia, s.r.o. časť frekvencií v pásmach 800 MHz a 1800 MHz, za ktoré zaplatila jednorazovú úhradu vo výške 40,3 mil. EUR.

Najnižšie jednorazové úhrady za pridelenie frekvencií zaplatili spoločnosti O2 Slovakia, s.r.o. (tretí mobilný operátor) a SWAN Mobile, a.s. (štvrtý mobilný operátor), čo im umožnilo investovať viac do budovania sietí a zrýchliť príchod nových mobilných operátorov na trh.

Ego, Vec, Aless a ďalší známi rapperi nahrali predvolebné vyhlásenie (VIDEO)

„Už sme to videli, počuli a zažili: plané politické sľuby, chýbajúce riešenia pre školstvo a zdravotníctvo, násilie na demonštráciách a kultúrnych podujatiach. Rasizmus a xenofóbia, hľadania nepriateľa, rozkrádanie, fakľové pochody, rozohnané koncerty a zakázané divadlá, vyhrážky na sociálnych sieťach, dobodaní kamaráti, cenzúra, snaha vystúpiť z EU a NATO, podozrivé šeky so „symbolickými“ hodnotami. Zažili sme neonacistické násilie na uliciach a nechceme ho vo vláde.“

365.bank spúšťa novinku. Vďaka nej si možno rýchlejšie rozdeliť platbu za spoločný účet

365.bank aktualizovala svoju mobilnú aplikáciu o novinku, ktorá každému uľahčí platenie. Vďaka funkcii „rozdeliť platbu“ a „vypýtať peniaze“ sa môžu klienti banky jednoducho, pohodlne a na pár klikov vyrovnať so svojimi priateľmi za spoločný obed, večeru alebo iný výdavok. Funkcionalita sa dá využívať aj v prípade, že rozdeľujú platbu na účet do inej banky.

Porota uznala hollywoodskeho producenta vinným zo sexuálneho napadnutia, hrozí mu až 29 rokov väzenia

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina v pondelok v New Yorku uznala porota vinným zo sexuálneho napadnutia a z ľahšej formy znásilnenia. Oslobodila ho však v tých bodoch obžaloby, za ktoré mu hrozilo až doživotné väzenie, napísala agentúra Reuters. Weinsteinovi teraz hrozí za oba činy až 29-ročný trest, o ktorého konečnej výške rozhodne sudca 11. marca. Obhajoba uviedla, že sa chce proti verdiktu odvolať.

Znelky CNN Prima News nahral symfonický orchester (VIDEO)

Vysílání zpravodajského kanálu CNN Prima News budou provázet znělky, které nahrál symfonický orchestr.

Pellegrini: Rozhodne odmietam falošné správy, že mám koronavírus

Peter Pellegrini bol v sobotu náhle hospitalizovaný s respiračným ochorením.

Novinár, ktorý položil premiérovi otázku o sexuálnej orientácii, v Plus 7 dní skončil

Minulý týždeň dala šéfredaktorka Plus 7 dní Katarína Šelestiaková výpoveď. Dôvodom bola cenzúra rozhovoru s premiérom, ktorý urobil redaktor Pavel Knapko a premiéra sa pýtal na jeho sexuálnu orientáciu.

Danko sa urazil a počas predvolenej debaty v živom vysielaní odišiel (VIDEO)

Hospodárske noviny v spolupráci s rádiom Expres dnes naživo priniesli veľkú predvolebnú debatu, do ktorej pozvali jedenástich lídrov politických strán, ktoré kandidujú do parlamentu.

Objednajte si sériu Samsung Galaxy S20 medzi prvými a dostanete Galaxy Buds+ ako bonus

Tohtoročnú sezónu predstavovania nových smartfónov začal Samsung s trojicou vlajkových lodí Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra 5G. Na Slovensku sa začnú predávať až 13. marca, no predobjednať si ich môžete už teraz. Ak si vybrané modely predobjednáte do 8. marca, dostanete k nim bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds+ ako bonus.

Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF

Český senátor Lukáš Wagenknecht zo strany Pirátov a poslanec tejto strany Jan Lipavský požiadali členov amerického Kongresu a akcionárov skupiny CME o prešetrenie plánovaného predaja CME spoločnosti PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Skupina PPF obavy odmieta.

Nevyvážené O 5 minút 12 prinieslo RTVS historický rekord (VIDEO)

Posledná diskusná relácia O 5 minút 12 pred voľbami si pripísala historický rekord v sledovanosti.