Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 11. 9. 2019

11.09.2019 16:37 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby COMEDY HOUSE spoločnosti DCZ PRODUCTION s.r.o.;
• odňala frekvenciu 98,5 MHz Brezno vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Retro), za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu, že v dňoch 18. 2. 2019 a 12. 6. 2019 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená;
• uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) b) a c) ZVR (multimodálny prístup), v súvislosti s vysielaním programu Policajti v akcii dňa 5. 2. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu, nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu a čas zobrazenia identifikovaných titulkov nebol primeraný na zabezpečenie ich čitateľnosti;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie
§ 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita programovej služby), v súvislosti s vysielaním programu Občan za dverami (príspevok Zdravie, s.r.o.), v ktorom účastník konania nesprostredkoval problematiku zisku zdravotných poisťovní v SR v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti aj z pohľadu zdravotných poisťovní;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 29. 6. 2019 o cca 20:10 hod. odvysielal program Niečo na tej Mary je, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 14. 6. 2019 o cca 20.33 hod. (TV MARKÍZA) a dňa 20. 6. 2019 o cca 20.17 hod. (DAJTO) odvysielal program Nezastaviteľný, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu Televízne noviny (príspevok s názvom Chytili zlodejov), dňa 6. 7. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Slovak Telekom, a.s. (programová služba Magio Infokanál) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním vlastnej propagácie dňa 14. 6. 2019 na programové služby ÓČKO, ÓČKO STAR, ÓČKO EXPRES, ÓČKO BLACK v českom jazyku a s vysielaním reklamy na programovú službu BBCearth, ktorá bola odvysielaná v anglickom jazyku;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Kabel TV Močenok, s.r.o. (programová služba Televízia Močenok) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) ZVR (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 13. 6. 2019; vo veci možného porušenia
§ 51 ods. 1 ZVR (povinnosť oznámiť Rade zmeny údajov v žiadosti o udelenie licencie do 15 dní od ich vzniku) a vo veci možného porušenia § 20 ods. 1 ZVR (zákaz vysielania programov, ktoré môžu narušiť morálny vývin maloletých), v súvislosti s vysielaním záznamu z majstrovského stretnutia 29. Kola VI. Ligy ObFZ Nitra, dňa 13. 6. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s., vo veci možného porušenia § 28 ods. 4 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní – povinnosť oznámiť Rade zmenu údajov uvedených v žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie do 15 dní od vzniku zmien;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.

Slovenské školstvo má množstvo problémov, učiteľom to ale nie je jedno

Prvý ročník projektu Na každej škole záleží ukázal, že školy majú záujem rozvíjať tak schopnosti učiteľov, ako aj svojich žiakov. A to aj napriek podfinancovaniu, či ďalším problémom, ktorým naše školstvo čelí. Komenského inštitút spolu s Poštovou bankou sa preto rozhodli nadviazať na úspech pilotného ročníka a rozbehnúť jeho pokračovanie v Nitrianskom kraji. Následne bude prebiehať aj v ďalších župách.

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

Kofola má zmeny vo vedení marketingu

Skupina Kofola v lete rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločnosti Espresso, ktorú spojila so spoločnosťou LEROS a vytvorila tak nový pilier skupiny. V tejto súvislosti posilňuje tímy.

Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

Počas slávnostného ceremoniálu sa v nedeľu 10. novembra večer odovzdávali v budove Mestského divadla P.O. Hviezdoslava ceny DOSKY 2019. Ide už o 24. ročník Divadelných ocenení sezóny – DOSKY, ankety divadelných kritikov a teoretikov. V tomto roku opätovne rozhodovali aj diváci svojim hlasovaním o Cene Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019.

Ani 30 rokov po revolúcii mnoho Slovákov nerozumie pojmu investovanie

Niektorí ľudia majú nereálne predstavy o tom, koľko môžu zarobiť pri investovaní svojich voľných peňazí. Očakávajú, že za rok sa im zhodnotia v priemere až o 19 percent.

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Boris Farkaš: Do tejto dámy som sa okamžite zamiloval (VIDEO)

Známy herec Boris Farkaš ju miluje. Zamiloval sa do nej okamžite, ako si s ňou ľahol po prvý raz do postele...