Koalícia pošliapala Ústavu SR. Opozícia podala ďalší návrh na odvolanie premiéra Pellegriniho

10.09.2019 08:18 | Tlačové správy | TS OĽaNO, SaS

Dnešný deň sa zapíše do histórie ako deň pošliapania Ústavy SR. Po obštrukciách vládnej koalície a opätovnom neotvorení mimoriadnej schôdze opozícia znovu podáva návrh na odvolanie premiéra Petra Pellegrinho.

Ako uviedol predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ani Vladimír Mečiar si nedovolil zneuctiť Ústavu SR tak nehoráznym spôsobom, ako to dnes urobil Peter Pellegrini spolu s poslancami vládnej koalície. „Peter Pellegrini sa zachoval ako kovaný zbabelec, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, a ktorý spáchal zločin proti spravodlivosti. Keď sme všetci čakali, že bude rázne konať, rozhodol sa slúžiť mafii a nechal mafiánsku spojku Moniku Jankovskú na druhom najvyššom poste ministerstva spravodlivosti,“ vyjadril sa Matovič s tým, že vládna koalícia pri dnešnom prezentovaní opäť „dodala“ len 5 hlasov, čo by aj v prípade prítomnosti všetkých opozičných poslancov v sále znamenalo to, že plénum NR SR nebude uznášaniaschopné.

Matovič pripomenul aj vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý v piatok deklaroval, že v pondelok „samozrejme“ koaliční poslanci otvoria schôdzu a zahlasujú za jej otvorenie. „Vzhľadom na to, že charakter a pravdovravnosť Bélu Bugára je všetkým dobre známa, dokázalo sa, že jeho slovám veľkú váhu dávať nemusíme,“ povedal Matovič a pokračoval s tým, že podľa medializovaných informácií Monika Jankovská s veľkou pravdepodobnosťou vybavovala za úplatky rozsudky na želanie. „Na základe dneška je Peter Pellegrini väčší nedemokrat ako Vladimír Mečiar či Robert Fico. Bol to úplne rovnaký sluha mafie ako Jankovská. Pellegrini ako poslanec dlhé roky prichádzal na výbory s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré si objednala mafia, a ktoré slúžili jej záujmom. Pellegrini je dvojička Moniky Jankovskej a vie, že keby sa konala schôdza na jeho odvolávanie, musel by tejto pravde čeliť do očí,“ vyjadril sa predseda Obyčajných, ktorý ešte dnes odovzdal potrebný počet podpisov opozičných poslancov na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze na odvolanie Petra Pellegriniho. „Tentokrát s doplneným dôvodom – že Peter Pellegrini je človek, ktorý chránil mafiu v kľúčovej situácii, a ktorý pošliapal Ústavu SR,“ povedal Matovič.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík tvrdí, že po dvanástich rokoch vlády Smeru sa dá povedať, že naša spoločnosť je v morálnom rozklade. „Korupcia je prakticky všade. Súdnictvo zlyháva. Sudcovia si pomýlili nezávislosť so svojvôľou. Začalo sa to jemne zlepšovať až po dvojnásobnej tragickej vražde. Ak chceme našu spoločnosť napraviť, tak musíme konať. Peter Pellegrini je súčasťou tohto systému. Je to slabý premiér, dosadená figúrka, v skutočnosti rozhodujú iní. Hlavné aktivity Petra Pellegriniho sú vešať záclony, zdobiť stromček a jazdiť na traktore," uviedol R. Sulík.

Peter Pellegrini mal podľa liberálov dvakrát možnosť konať a odvolať Moniky Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. „Keď NAKA niekomu zoberie mobil, tak je to momentom veľkého podozrenia, aby sa konalo aj v politickej rovine. Keďže je ale Peter Pellegrini slabým premiérom bez reálnych kompetencií, tak radšej strčil hlavu do piesku. Mal som nádej, že schôdza bude otvorená. Opäť raz však zvíťazila zbabelosť," uviedol R. Sulík.

„Právo odvolávať neschopného predsedu vlády je legitímnym právom opozície v každom demokratickom štáte. Opakovala sa fraška z piatka a prezentovali sa len štyria poslanci z koalície, hoci v miestnosti bolo evidentne dostatok poslancov vládnej koalície potrebných na otvorenie schôdze NR SR. Koaliční poslanci sa jednoducho boja, že budú musieť počúvať nepekné veci na svojho premiéra, ktorý je len bábkovým premiérom a ktorý si nezaslúži viesť túto krajinu," tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Poslanec za OĽANO Ján Budaj prirovnal dnešný deň k pamätnej Noci dlhých nožov z čias mečiarizmu. „Dnes sme svedkami útoku na ústavné práva Národnej rady, pretože k jej podstate patrí kontrola moci, ktorú spravidla vykonáva opozícia,“ povedal J. Budaj s tým, že opozícia má aj tak k dispozícii len malé možnosti na kontrolu koalície. „Premiér Peter Pellegrini spolu s ministrami len predstieral, že sa podrobí tejto mimoriadnej schôdzi. Nakoniec ho jeho vlastní poslanci zo Smeru pred touto kritikou uchránili. My sa však nevzdáme a budeme pokračovať ďalej,“ dodal Budaj.

Slovensko podľa strany SaS potrebuje premiéra, ktorý vie konať a ktorý sa nebojí. „Chcel by som vyzvať voličov, aby to nevzdávali a vydržali. Najbližšie voľby prinesú veľkú zmenu. Potom sa jednoducho nestane, že pani Jankovská bude štátnou tajomníčkou alebo sudkyňou. Práve v takýchto veciach dokáže konať len slušná koalícia a nie táto banda zlodejov, ktorá tu pod Smerom vládne dvanásť rokov," uzavrel Richard Sulík.

Inkognito so Zuzanou Čaputovou malo historický rekord (VIDEO)

Špeciálny diel zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito, ktorý odvysielala televízia v pondelok večer, dosiahol podľa JOJ hneď dva rekordy.

Operátor upozorňuje na podvodné telefonáty, útočia na city

Mobilný operátor 4ka zachytil včera vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia.

Slovenské školstvo má množstvo problémov, učiteľom to ale nie je jedno

Prvý ročník projektu Na každej škole záleží ukázal, že školy majú záujem rozvíjať tak schopnosti učiteľov, ako aj svojich žiakov. A to aj napriek podfinancovaniu, či ďalším problémom, ktorým naše školstvo čelí. Komenského inštitút spolu s Poštovou bankou sa preto rozhodli nadviazať na úspech pilotného ročníka a rozbehnúť jeho pokračovanie v Nitrianskom kraji. Následne bude prebiehať aj v ďalších župách.

Zuzana Čaputová bude hosťom špeciálnej relácie Václava Moravca (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová bude hosťom relácie ČT24 Fokus Václava Moravca.

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

Kofola má zmeny vo vedení marketingu

Skupina Kofola v lete rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločnosti Espresso, ktorú spojila so spoločnosťou LEROS a vytvorila tak nový pilier skupiny. V tejto súvislosti posilňuje tímy.

Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

Počas slávnostného ceremoniálu sa v nedeľu 10. novembra večer odovzdávali v budove Mestského divadla P.O. Hviezdoslava ceny DOSKY 2019. Ide už o 24. ročník Divadelných ocenení sezóny – DOSKY, ankety divadelných kritikov a teoretikov. V tomto roku opätovne rozhodovali aj diváci svojim hlasovaním o Cene Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019.

Ani 30 rokov po revolúcii mnoho Slovákov nerozumie pojmu investovanie

Niektorí ľudia majú nereálne predstavy o tom, koľko môžu zarobiť pri investovaní svojich voľných peňazí. Očakávajú, že za rok sa im zhodnotia v priemere až o 19 percent.

Z vraždy ukrajinského novinára je podozrivý manželský pár

Ukrajinská polícia zadržala manželský pár, ktorý možno figuroval vo vražde novinára Pavla Seremeta pred tromi rokmi.

Boris Farkaš: Do tejto dámy som sa okamžite zamiloval (VIDEO)

Známy herec Boris Farkaš ju miluje. Zamiloval sa do nej okamžite, ako si s ňou ľahol po prvý raz do postele...