Koalícia pošliapala Ústavu SR. Opozícia podala ďalší návrh na odvolanie premiéra Pellegriniho

10.09.2019 08:18 | Tlačové správy | TS OĽaNO, SaS

Dnešný deň sa zapíše do histórie ako deň pošliapania Ústavy SR. Po obštrukciách vládnej koalície a opätovnom neotvorení mimoriadnej schôdze opozícia znovu podáva návrh na odvolanie premiéra Petra Pellegrinho.

Ako uviedol predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ani Vladimír Mečiar si nedovolil zneuctiť Ústavu SR tak nehoráznym spôsobom, ako to dnes urobil Peter Pellegrini spolu s poslancami vládnej koalície. „Peter Pellegrini sa zachoval ako kovaný zbabelec, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, a ktorý spáchal zločin proti spravodlivosti. Keď sme všetci čakali, že bude rázne konať, rozhodol sa slúžiť mafii a nechal mafiánsku spojku Moniku Jankovskú na druhom najvyššom poste ministerstva spravodlivosti,“ vyjadril sa Matovič s tým, že vládna koalícia pri dnešnom prezentovaní opäť „dodala“ len 5 hlasov, čo by aj v prípade prítomnosti všetkých opozičných poslancov v sále znamenalo to, že plénum NR SR nebude uznášaniaschopné.

Matovič pripomenul aj vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý v piatok deklaroval, že v pondelok „samozrejme“ koaliční poslanci otvoria schôdzu a zahlasujú za jej otvorenie. „Vzhľadom na to, že charakter a pravdovravnosť Bélu Bugára je všetkým dobre známa, dokázalo sa, že jeho slovám veľkú váhu dávať nemusíme,“ povedal Matovič a pokračoval s tým, že podľa medializovaných informácií Monika Jankovská s veľkou pravdepodobnosťou vybavovala za úplatky rozsudky na želanie. „Na základe dneška je Peter Pellegrini väčší nedemokrat ako Vladimír Mečiar či Robert Fico. Bol to úplne rovnaký sluha mafie ako Jankovská. Pellegrini ako poslanec dlhé roky prichádzal na výbory s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré si objednala mafia, a ktoré slúžili jej záujmom. Pellegrini je dvojička Moniky Jankovskej a vie, že keby sa konala schôdza na jeho odvolávanie, musel by tejto pravde čeliť do očí,“ vyjadril sa predseda Obyčajných, ktorý ešte dnes odovzdal potrebný počet podpisov opozičných poslancov na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze na odvolanie Petra Pellegriniho. „Tentokrát s doplneným dôvodom – že Peter Pellegrini je človek, ktorý chránil mafiu v kľúčovej situácii, a ktorý pošliapal Ústavu SR,“ povedal Matovič.

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík tvrdí, že po dvanástich rokoch vlády Smeru sa dá povedať, že naša spoločnosť je v morálnom rozklade. „Korupcia je prakticky všade. Súdnictvo zlyháva. Sudcovia si pomýlili nezávislosť so svojvôľou. Začalo sa to jemne zlepšovať až po dvojnásobnej tragickej vražde. Ak chceme našu spoločnosť napraviť, tak musíme konať. Peter Pellegrini je súčasťou tohto systému. Je to slabý premiér, dosadená figúrka, v skutočnosti rozhodujú iní. Hlavné aktivity Petra Pellegriniho sú vešať záclony, zdobiť stromček a jazdiť na traktore," uviedol R. Sulík.

Peter Pellegrini mal podľa liberálov dvakrát možnosť konať a odvolať Moniky Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. „Keď NAKA niekomu zoberie mobil, tak je to momentom veľkého podozrenia, aby sa konalo aj v politickej rovine. Keďže je ale Peter Pellegrini slabým premiérom bez reálnych kompetencií, tak radšej strčil hlavu do piesku. Mal som nádej, že schôdza bude otvorená. Opäť raz však zvíťazila zbabelosť," uviedol R. Sulík.

„Právo odvolávať neschopného predsedu vlády je legitímnym právom opozície v každom demokratickom štáte. Opakovala sa fraška z piatka a prezentovali sa len štyria poslanci z koalície, hoci v miestnosti bolo evidentne dostatok poslancov vládnej koalície potrebných na otvorenie schôdze NR SR. Koaliční poslanci sa jednoducho boja, že budú musieť počúvať nepekné veci na svojho premiéra, ktorý je len bábkovým premiérom a ktorý si nezaslúži viesť túto krajinu," tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Poslanec za OĽANO Ján Budaj prirovnal dnešný deň k pamätnej Noci dlhých nožov z čias mečiarizmu. „Dnes sme svedkami útoku na ústavné práva Národnej rady, pretože k jej podstate patrí kontrola moci, ktorú spravidla vykonáva opozícia,“ povedal J. Budaj s tým, že opozícia má aj tak k dispozícii len malé možnosti na kontrolu koalície. „Premiér Peter Pellegrini spolu s ministrami len predstieral, že sa podrobí tejto mimoriadnej schôdzi. Nakoniec ho jeho vlastní poslanci zo Smeru pred touto kritikou uchránili. My sa však nevzdáme a budeme pokračovať ďalej,“ dodal Budaj.

Slovensko podľa strany SaS potrebuje premiéra, ktorý vie konať a ktorý sa nebojí. „Chcel by som vyzvať voličov, aby to nevzdávali a vydržali. Najbližšie voľby prinesú veľkú zmenu. Potom sa jednoducho nestane, že pani Jankovská bude štátnou tajomníčkou alebo sudkyňou. Práve v takýchto veciach dokáže konať len slušná koalícia a nie táto banda zlodejov, ktorá tu pod Smerom vládne dvanásť rokov," uzavrel Richard Sulík.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Špeciálna verzia festivalu – Nádych s Atmosférou – bude a až trikrát

Výnimočné situácie si žiadajú výnimočné riešenia. Preto sa organizátori festivalu Atmosféra, ktorý sa koná v prekrásnom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec, rozhodli priniesť festival k návštevníkom aj tento rok – avšak v komornejšej verzii s dôrazom na bezpečnosť. Miniséria podujatí Nádych s Atmosférou ovládne atmosférickú lúku v auguste 2020 dokonca trikrát!

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.